KRALJICA KOBASICA OD 2.038 METARA: Majstori iz Turije ponovo produžili svoju "ginisovku", mada joj se niko nije ni približio

Z. Rajić

28. 02. 2022. u 06:45

NA čuvenoj turističko-gastronomskoj manifestaciji "Kobasicijada" u Turiji kod Srbobrana, koja je od 25. do 27. februara održana 38. put, napravljena je kobasica od dva kilometra i 38 metara.

КРАЉИЦА КОБАСИЦА ОД 2.038 МЕТАРА: Мајстори из Турије поново продужили своју гинисовку, мада јој се нико није ни приближио

Foto P. S.

Iako je, sa dužinom od 2.029 metara, još 2013. ušla u Ginisovu knjigu, gde je dosad niko nije nadmašio, organizatori svake godine obaraju sopstveni rekord produžavajući džinovski specijalitet za metar.

- Naš je moto: ko god napravi veću kobasicu, mi ćemo napraviti duplo dužu - rekao je predsednik Udruženja "Kobasicijada" Željko Popić.

Od njega je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ritualno otkupio turijsku bricu (britvu) za dinar, kojom je presekao "čudo od kobasice".

- Pre dve godine, kad sam poslednjeg vikenda u februaru otvorio "Kobasicijadu", već posle nekoliko dana morali smo da se borimo protiv pošasti zvane korona, a sad se nadam da ćemo se "boriti" samo sa ovom kobasicom - rekao je Nedimović.

Posle svečanog predstavljanja u centru sela, "kraljica kobasice" se prodavala na metar, za 500 dinara. Nju je složno napravilo osam turijskih majstora, a u spravljanju ovog specijaliteta održano je i takmičenje u seoskoj sportskoj hali. Nadmetalo se 14 ekipa, a pobedila su braća Miloš i Đorđe Curaković iz Turije, pod imenom "Salašari". Drugo mesto osvojila je ekipa "Petro kul" iz Bačkog Brestovca, a treće "Bosanci" iz Bosanskog Petrovca u Republici Srpskoj.

Detalj posle proglašenja pobednika, Foto P. S.

Više hiljada posetilaca iz Srbije i regiona posetilo je tokom tri dana "Kobasicijadu", na kojoj su brojni izlagači prodavali kobasice, kulen, šunku, slaninu i razne druge đakonije. Manifestacija je imala i bogat kulturno-zabavni program, u kojem su nastupili folklorni ansambli iz svih krajeva Srbije, kao i iz Bobote u Slavoniji, a koncerte su održali Saša Matić, Tamburaški orkestar "Zorule" iz Novog Sada i KUD "Bard" iz Srbobrana. "Kobasicijada" je ove godine zvanično nosila oznaku "Najbolje iz Vojvodine", koju je u decembru 2021. dobila od pokrajinske vlade.

DAMA NAJBRŽI PIVOPIJA

U nadmetanjima koja su bila posebna atrakcija "Kobasicijade" Stefan Jelenković iz Nove Pazove bio je najbolji u brzom jedenju kobasice, a u brzom ispijanju piva iz flaše (pola litra za devet sekundi) pobedila je jedina dama u konkurenciji devet takmičara - Biljana Pijunović iz Moto-kluba Šid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UBIJEN ANTON IGOŠIN: Reprezentativac poginuo u Ukrajini