FOTO-ALBUM GRADIŠTA KAKVOG SADA VIŠE NEMA: Fejsbuk-izložba Narodnog muzeja podunavskog grada

D. NOVKOVIĆ

20. 02. 2022. u 08:45

NARODNI muzej u Velikom Gradištu na svojoj fejsbuk-stranici već duže vreme prikazuje stare fotografije iz prošlog i pretprošlog veka.

ФОТО-АЛБУМ ГРАДИШТА КАКВОГ САДА ВИШЕ НЕМА: Фејсбук-изложба Народног музеја подунавског града

Mladi na plaži u V. Gradištu, Foto: Fejsbuk-stranica Narodnog muzeja

To je prava prilika da se žitelji ovog podunavskog grada, ali i svi ostali koji posete navedenu stranicu, upoznaju sa njegovom nekadašnjom arhitekturom, ljudima i događajima.

Neke od ovih fotografija vrede više od istorijskih dokumenata, jer slikovito dočaravaju i atmosferu koja je nekad vladala u Gradištu, danas najviše poznatom po Srebrnom jezeru.

Među fotografijama su i one koje prikazuju sam Narodni muzej, odnosno zgradu u kojoj se on nekad nalazio, a u kojoj danas radi Opštinska uprava. Na nekima, iz pedesetih godina prošlog veka, vide se mladi na plaži koji veselo poziraju, ali i oni koji uče skijanje na snegu, što znači da se i u njihovom kraju znalo za "mondenske" sportove. Praćanje modnih trendova u oblačenju kao da se podrazumevalo, što se vidi i po damskim toaletama i šeširima.

Gradištanske dame, Foto: Fejsbuk-stranica Narodnog muzeja

Fotografi, amateri i profesionalci, ovekovačili su i stare zanatske radnje, pekare, vodenice, kafane... Na jednoj slici, koja datira iz 1930. godine, vidi se i jedinstven prizor na Dunavu - čamac sa jedrima koji prevozi putnike iz Rama na banatsku stranu.

Desetak godina kasnije nastala je fotografija grupe mladića iz Beograda, koji su poslati da naprave nasip dužine pet kilometara, koji štiti od poplava. Veliko Gradište imalo je i svoje razglednice, crno-bele i u boji, u zavisnosti iz kog su perioda.

Na mnogobrojnim slikama ređaju se prizori sa venčanja, izleta, vašara i pijačnih dana, ali i majskog karnevala koji se u Velikom Gradištu redovno održavao. Uz ove fotografije Narodni muzej daje i zanimljiva, živopisna objašnjenja, stavljajući ih u širi društveni kontekst. Međutim, pomažu i građani, koji dodaju podatke o ljudima i zgradama koji su prikazani na slikama. Na taj način oni dopunjuju ovaj dragoceni foto-album i doprinose čuvanju sećanja na ljude i na staro Veliko Gradište.

Bombardovanje septembra 1941., Foto: Fejsbuk-stranica Narodnog muzeja

BOMBE

STARE slike iz fundusa Narodnog muzeja beležile su ne samo lepe, već i tragične događaje. Na jednoj od njih vide se ruševine nastale tokom nemačkog bombardovanje Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, 21. septembra 1941. godine.

Obućarska radnja., Foto: Fejsbuk-stranica Narodnog muzeja

FILMOVI

OVEKOVEČENO je i snimanja filma "Idemo dalje" Zdravka Šotre, iz 1982. godine, sa Draganom Nikolićem i Enom Begović u glavnim ulogama. Šest godina kasnije, u Gradištu je sniman i film "Srce i njena deca" Božidara Nikolića, u kome su igrali Mirjana Karanović, Bata Živojinović i Mira Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!