PRELOME VIKENDOM NE LEČE: Kikindska bolnica nikako da reši problem manjka stručnog medicinskog kadra

R. Šegrt

08. 02. 2022. u 08:25

OPŠTA bolnica u Kikindi, koja ima regionalni karakter za Severnobanatski okrug, već godinama ne može da reši problem manjka stručnog kadra.

ПРЕЛОМЕ ВИКЕНДОМ НЕ ЛЕЧЕ: Кикиндска болница никако да реши проблем мањка стручног медицинског кадра

Foto R. Šegrt

Trenutno ovoj ustanovi nedostaje 19 doktora raznih specijalnosti, dva farmaceuta i čak 30 sestara, odnosno tehničara.

Najveći problem, za sada, imaju građani koji popodne ili vikendom dožive povredu oka, prelom ili neku drugu težu traumu, jer oftalmolog i ortoped tada ne rade, pa se pacijenti upućuju u bolnicu u Zrenjanin, koja je udaljena 50 kilometara. Tamo se šalju svi pacijenti čija povreda ne može da čeka do sutra.

- Imamo samo po jednog ortopeda i oftalmologa koji rade u ambulanti od 7 do 14 sati i operacije. Ali imamo dva specijalizanta ortopedije i prema kadrovskom planu i oni pripadaju bolnici tako da ne možemo da zaposlimo već svršenog ortopeda. Međutim, ortoped specijalizant ne može samostalno da dežura. Ovakva situacija potrajaće sve dok jedan od njih ne završi usavršavanje, a to znači još najmanje dve godine. Nemamo ni patologa, pa je angažovan specijalista iz Sente, koji dolazi dva puta nedeljno - objašnjava Vladimir Prunić, anesteziolog i pomoćnik direktorke bolnice.

Dr Vladimir Prunić, Foto R. Šegrt

Nedostatak specijalista ne rešava se ni angažovanjem lekara koji su u penziji. Po ugovoru rade jedan hirurg i gastroenterolog, jer su dvojica hirurga ove godine prešli u druge ustanove.

- Na odeljenju imamo tri hirurga i tri specijalizanta, a među njima je i jedna žena. Prvi put naša bolnica dobija ženu hirurga. Samo jedno kratko vreme ovde je radila doktorka plastični hirurg. Za nekoliko godina dobićemo izvrsnu mladu lekarku hirurga - kaže dr Prunić, sa kojim radi još petoro anesteziologa, a dve lekarke su na specijalizaciji.

U bolnici u Kikindi ima 512 zaposlenih, od toga 88 lekara, 53 su specijalisti, 32 su na specijalizaciji, a tri su bez specijalizacije. U ustanovi radi 311 sestara i tehničara sa višom i srednjom medicinskom školom.

TRI KONKURSA - NIJEDNA PRIJAVA

MANjAK lekara ima i Dom zdravlja. Prošle godine na čak tri konkursa nije se javio nijedan kandidat. Problem se uvećava jer nakon dobijanja specijalizacije doktori se ne vraćaju u Kikindu, već prelaze u druge ustanove.

- U celoj Srbiji je isti problem, svugde nedostaju lekari. Niko neće da se bavi medicinom. To je odgovoran i skup posao, veliki su stres i odgovornost, a male plate.

Pored toga kovid je uvećao obim posla za 150 odsto i sve je teže ne samo za određene specijalnosti, već za sve u zdravstvu - opisuje dr Prunić.

SARADNjA SA ZRENjANINOM

KIKINDSKA bolnica nije jedina koja ima manjak lekara. Isti problem imaju i u Zrenjaninu. Tamo nedostaju anesteziolozi, pa dve ustanove pomažu jedna drugoj. Pacijenti iz Kikinde za određene probleme putuju u Zrenjanin, a tamo, na ispomoć odlaze i kikindski anesteziolozi.

- Sa bolnicom u Zrenjaninu imamo uspešnu dogovorenu saradnju. Mi njima upućujemo naše ortopedske i oftalmološke pacijente, a dva naša anesteziologa idu tamo da rade kao ispomoć - navodi dr Prunić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru