POČELA SEZONA VRANJSKIH PITIJA: Bogojavljenje označilo početak pripreme tradicionalnog specijaliteta

D. RISTIĆ

20. 01. 2022. u 08:25

VELIKI pravoslavni praznik Bogojavljenje se na jugu Srbije vezuje i za gastronomski specijalitet pihtije, ili - kako ih ovde zovu - pitije.

ПОЧЕЛА СЕЗОНА ВРАЊСКИХ ПИТИЈА: Богојављење означило почетак припреме традиционалног специјалитета

Foto D. Ristić

Ovaj drevni zimski delikates se u vranjskom kraju obično "premijerno" priprema na Krstovdan, kada je propisan strogi post na vodi, a konzumira se na Bogojavljenje, posle kojeg "sezona" traje do prvih toplijih dana...

S obzirom na to da se pitije pripremaju od sastojaka koji preostanu od sušenja svinjskog mesa i topljenja čvaraka, smatrale su se sirotinjskom hranom. Međutim, "svinjski puding" - kako ih šereti nazivaju - servira se kao predjelo na bogatoj zimskoj trpezi, ili kao meze, uz vruću ili hladnu rakiju, a odličnu idu i uz domaće vino.

U vranjskim kafanama pitije su neizostavni deo ponude već od prvih zimskih dana, a od domaćih se razlikuju po većoj količini soli koja, kažu poznavaoci "materije", traži više pića. Najbolje su one posute domaćom tucanom, radije nego mlevenom crvenom paprikom.

A, priprema nije jednostavna i uključuje najpre potapanje u vodu, a onda i gotovo celodnevno krčkanje suvog svinjskog mesa, kolenica i ušiju na tihoj vatri. Meso se onda usitni, nalije u tanjire ili činije, pa zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, posle čega se odlaže u hladnu prostoriju. Ljubitelji ovog specijaliteta navode da je obavezan sastojak veća količina sitno seckanog belog luka, koji daje pikantan ukus i "neutrališe" masnoću iz svinjetine...

Iskusne vranjske domaćice navode da dobre pitije moraju da ispune dva ključna uslova: da budu bistre i prozirne - "da se u njima ogledaš" - i da ne mrdaju u tanjiru, kada se okrenu naniže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna