NEDELJA SRPSKE KULTURE U EGIPTU: Sečanje na Svetog Savu i jačaer odnosa

Tanjug

09. 01. 2022. u 12:12

PRVA Nedelja srpske kulture u Egiptu biće održana od 22. do 29. januara u Južnom Sinaju, najavio je danas ambasador Egipta Amr Alguvejli i dodao da će manifestacija biti prilika i za jačanje veza između srpskih i egipatskih regiona, kao i za bratimljenje Niša i Šarm el Šeika koga zovu "draguljem sinajskog poluostrva i ponosom Egipta".

НЕДЕЉА СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ЕГИПТУ: Сечање на Светог Саву и јачаер односа

Foto: Pixabay

Dani Srbije u Egiptu biće iskorišćeni i za podsećanje na veze dve zemlje koje sežu u daleku prošlost, a najbolja prilika za to biće poseta manastiru Svete Katarine, na Sinajskoj gori, u kojem je boravio i Sveti Sava, a srpski kraljevi Dragutin i Milutin monaštvu slali poklone.

Manastir Svete Katarine, osnovan 527. godine, a u kojem se između ostalog čuva i prvi srpski psaltir će, kako je za Tanjug najavio ambasador, posetiti i vladike Srpske pravoslavne crkve, a u nastavku događaja "Kulturno nasleđe Egipta: crkve i manastiri" koji je organizovala amabasada Egipta povodom Božića u kripti Hrama Svetog Save u nameri da ilustruje egipatske svetinje kao remek dela arhitekture, poput najstarijeg na svetu manastira Svetog Antonija.

 - Tokom Nedelje srpske kulture biće potpisan i Memorandum o uspostavljanju saradnje i prijateljstva Niša i Šarm El Šeika, a u prisustvu čelnika oba grada, kao i predstavnika kulturnih, naučnih privrednih institucija - naveo je za Tanjug ambasador Alguvejli koji je koorganizator manifestacije zajedno sa Guvernoratom Juznog Sinaja, na čelu sa Ministrom Halidom Fudom koji je Srbiju posetio u julu.

Ambasador je podsetio da Šarm el Šeik, koji se nalazi u azijskom delu Egipta nije samo mondenska turistička destinacija već i svetski kongresni centar u kojem i UN organizuju skupove.

 - Poseta će ojačati rastuće partnerstvo Srbije i Egipta, dugo 113 godina i na regionalnom nivou, a potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i saradnji Južnog Sinaja i Niša biće prekretnica u tom pogledu - rekao je ambasador i podsetio da su sporauzmi rezultat višednevnih susreta koje je delegacija Južnog Sinaja imala letos u Nišu.

Kako je najavio u Egiptu će se sastati predstavnici univerziteta Kralj Salman u Šarm El Šeiku i Niškog univerziteta i razgovati o saradnji u različitim naučnim oblastima kao i novom partnerstvu sa Tehnološkim parkom u Nišu.

Prema rečima ambasadora, kraj januara biće rezervisan za okrugli sto čiji će učesnici biti predstavnici regionalnih privrednih komora Niša i Južnog Sinaja, koji je jedan od 27 guvernorata na koje je Egipat podeljen.

Manifestacija je, kako kaže, dobra prilika da se Srbija i njeni potencijali promovišu i van afričkog dela Egipta.

Šrm el Šeik koji tokom čitave godine privlači turiste iz celog sveta, pre svega lepotom, gde kupanje ili ronjenje na koralnim plažama, posebno ono u prirodnim tropskim akvarijumima punim zadivljujuće flore i faune, predstavlja jedinstven doživljaj, tokom Nedelje srpske kulture biće domaćin finalne večeri izbora za Miš Srbije, a na inicijativu organizatora izbora, koji su kontakirali Guvernorat Juznog Sinaja.

BONUS VIDEO:

Družila se sa Hičkokom, a Ričard Barton je tražio da igraju zajedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku