KULA JE "ZELENA" OPŠTINA: Izgradnjom solarnih elektrana i vetroparkova, varošica u Bačkoj postaje ekološka

Z. Rajić

20. 12. 2021. u 06:40

KULA bi vrlo brzo mogla da ponese epitet "zelene" opštine zbog proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, jer bi u njoj uskoro trebalo da se izgrade dve solarne elektrane i tri vetrogeneratora.

КУЛА ЈЕ ЗЕЛЕНА ОПШТИНА: Изградњом соларних електрана и ветропаркова, варошица у Бачкој постаје еколошка

Uskoro još jedan vetropark, Foto M. V.

Jednu solarnu elektranu namerava da podigne MK-Fintel Find, partnerska firma italijanske "Fintel energije" i srpske "MK grupe", a drugu multinacionalna kompanija CWP global.

Italijansko-srpsko preduzeće je najavilo da će u aprilu 2022. godine započeti projekat "Agrosolar Kula", koji podrazumeva istovremenu proizvodnju organskih poljoprivrednih kultura i energije iz sunčeve svetlosti. Investicija je predviđena na 700 hektara, a solarni paneli bi bili postavljeni na trećini te površine.

- Firma MK-Fintel Find će napraviti još jedan vetropark sa tri generatora, a isti takav, prvi u Srbiji, izgradila je u našoj sredini 2015. godine. To, kao i "Agrosolar", biće investicije na sopstvenim parcelama, a kompanija CWP global je zainteresovana da gradi solarnu elektranu na zemljištu koje je najvećim delom u državnom vlasništvu - izneo je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić.

Investitori u Kuli, Foto S. P.

On objašnjava da je reč o zemljištu 6. i 7. kategorije, koje je potpuno neupotrebljivo za obradu, kao i za ispašu stoke, zbog čega je uredbom Ministarstva poljoprivrede omogućeno da bude izdato za druge namene na period od 30 godina.

- To je slatinasto zemljište od 250 hektara u ataru Ruskog Krstura, delimično u posedu poljoprivrednika, čije bi parcele bile otkupljene ili uzete u zakup. Kompaniji odgovara lokacija zbog blizine 110-kilovatne mreže, na koju se kači - predočio je Miljanić.

Nikola Stamenov, direktor za razvoj u CWP global za Srbiju, rekao je da će kompanija proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, bez ikakvih državnih subvencija, a 2,5 odsto dobiti spremna je da uplaćuje u kulski budžet.

On je kazao i da će kompanija tokom izgradnje solarne elektrane ulagati u zaštitu životne sredine u kulskoj opštini.

ČISTIJI VAZDUH

DAMJAN Miljanić je istakao da opština Kula doprinosi "zelenoj revoluciji" ne samo vetroparkovima i solarnim energanama, nego i drugim poduhvatima za smanjenje emisije štetnih gasova i zračenja. Naveo je prelazak sa mazuta na gas i sa klasične na LED rasvetu u javnim ustanovama, priključenje kanalizacije na prečistač u Vrbasu i odvoženje smeća na regionalnu deponiju kod Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri