SOLARNI PARK NA ČAK 100 HEKTARA: Privatnici iz Novog Sada u obnovljive izvore energije u Kikindi investiraju 70 miliona evra

R. Šegrt

18. 12. 2021. u 07:26

FIRMA "Grenko ekopark" iz Novog Sada planira da u ataru sela Sajan kod Kikinde, na površini od oko 100 hektara, izgradi solarni park snage 80 megavata.

СОЛАРНИ ПАРК НА ЧАК 100 ХЕКТАРА: Приватници из Новог Сада у обновљиве изворе енергије у Кикинди инвестирају 70 милиона евра

Razmatranje planskih dokumenata, Foto R. Šegrt

Projekat bi u celosti finansirao investitor koji je tokom protekle dve godine kupovao pojedinačne parcele, te formirao jedinstvenu celinu, a studiju izvodljivosti su još lane izradili inženjeri novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

- Ove godine investitor želi da dodatno proširi parcelu i fotonaponski park izgradi na oko 150 hektara zaparloženog zemljišta najlošijeg kvaliteta. Taj plan je obradio Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada, a Gradska uprava Kikinde je podržala inicijativu za izradu Plana detaljne regulacije za ovaj solarni projekat. Planirano je ulaganje od najmanje 60, do 70 miliona evra - saopšteno je iz Gradske uprave, posle sastanka zamenice gradonačelnika Dijane Jakšić Kiurski sa Đorđijem Nicovićem i Bosiljkom Zibić Ilić iz pomenute firme.

Razmatranje planskih dokumenata, Foto SG u Kinkindi

Lokalna samouprava želi da ubrza izgradnju ovakve elektrane velike snage na zemlji, jer bi se na taj način iskoristila lokacija koja je čamila tokom prethodnih pola veka. Osim toga, novim izvorom bi se omogućilo sigurno snabdevanje električnom energijom, i to iz obnovljivih izvora.

Izgradnja ovakovog solarnog parka bi snažno uticala na razvoj Kikinde i obeležila ovo područje na "zelenoj mapi Evrope", pa će se - paralelno sa izradom pomenutog Plana - raditi i Studija priključenja na prenosni sistem i deo distributivnog sistema kojim upravlja operator prenosnog sistema "Elektromreža Srbije", takođe o trošku investitora.

KORIST

KAKO je saopšteno iz Gradske uprave, projekat je od interesa ne samo za privredu, jer će struja iz ovog kompleksa biti namenjena za prodaju na tržištu električne energije. Proizvodiće se oko 120 gigavat sati godišnje, što će doprineti smanjivanju emisija ugljen-dioksida na nivo od oko 60.000 tona godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)