PEVAČICE LOVE LEPLJIVIM MAMCIMA: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorava na nezakonito hvatanje ptica

Lj. P.

09. 12. 2021. u 15:16

ČLANOVI Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), od petka, 3. decembra, do nedelje, 5. decembra, istraživali su nezakonito hvatanje, posedovanje i trgovinu divljim pticama pevačicama na jugu Srbije.

ПЕВАЧИЦЕ ЛОВЕ ЛЕПЉИВИМ МАМЦИМА: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорава на незаконито хватање птица

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Za svega tri dana, kako navode u saopštenju, pronađeni su dokazi za 34 slučaja kršenja zakona, a u tri navrata policijski službenici su postupali nakon prijava.

- Znali smo da je ovaj vid ugrožavanja ptica zastupljen na jugu Srbije, ali smo zaista šokirani onim što smo zatekli na terenu kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca, prepuni su lokacija na kojima se ptice krivolove, uglavnom hvatanjem na lepljive mamke. Osim što je evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je izuzetno brutalno jer kada se ulepe, ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda.

Strogo zaštićene divlje ptice u Srbiji se, kako dalje navode u DZPPS, masovno izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepka i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava. Hvatanjem živih ptica u prirodi posebno se ističu odgajivači divljih ptica pevačica. Mnogi odgajivači, navodi DZPPS u saopštenju, jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnim vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno „bastardiranje“.

Prema dostupnim podacima, najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke. Zakonom o zaštiti prirode, zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati njihova staništa. Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad držanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

- Naši raniji podaci ukazivali su da krivolovci godišnje u Srbiji uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završavaju na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope – rekao je Aleksa Vukićević, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Sada možemo da kažemo da se u Srbiji godišnje izlovljava najmanje 80.000 do 100.000 jedinki divljih zeba.

Umesto hvatanja i prodaje, DZPPS predlaže da se organizuju akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada u prirodi ponestane hrane, i mnogim jedinkama je otežano preživljavanje. U takvim uslovima, kako navode, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna