OKO LEČE KAO I U SVETU: U Opštoj bolnici u Kikindi pacijenti će ponovo moći da operišu kataraktu

R. Šegrt

09. 12. 2021. u 07:26

U Opštoj bolnici u Kikindi pacijenti će ponovo moći da operišu kataraktu i više zbog toga neće morati da idu u Novi Sad, Zrenjanin ili na privatne klinike. Ova hirurška metoda uvedena je posle pauze od dvadesetak godina i prve intervencije urađene su juče. Operacije su uspešno završene na tri starija pacijenta, od kojih je jedan imao složeno oboljenje.

ОКО ЛЕЧЕ КАО И У СВЕТУ: У Општој болници у Кикинди пацијенти ће поново моћи да оперишу катаракту

Dr Tomin, dr Prunić, dr Radin i dr Babović

Tim lekara vodio je specijalista Siniša Babović, upravnik Klinike za očne bolesti UKC Vojvodine. Prvi put na operacionoj stolici bila je dr Dragana Radin, oftalmolog kikindske bolnice, koja je na ovaj način počela praktičnu edukaciju za kasniji samostalni operativni rad.

- Katarakta je uspešno operisana trojici pacijenata i sve intervencije su dobro prošle, iako je jedna bila komplikovana i retko se rešava i u regionalnim centrima. Urađena je najmodernijom ultrazvučnom tehnikom, kada se katarakta uklanja kroz mali rez sa ugradnjom premijum sočiva, visokog kvaliteta. Ova vrsta hirurgije u budućnosti stavlja kikindsku bolnicu na visoko mesto kada je u pogledu operacija katarakte - navodi dr Babović.

Pripreme za uvođenje operacije katarakte počele su još pre dve godine, ali je primenu odložila epidemija korone. U narednim mesecima intervencije će se izvoditi kontinuirano, a trebaće oko šest meseci da tim kikindske bolnice počne samostalno da operiše. Dr Babović napominje da ustanova ima dobrog oftalmologa, ali treba kontinuirano da podržava ovu hirurgiju, jer se ona ne formira u jednom danu.

- Ovaj deo Vojvodine u hirurškom oftalmološkom smislu bio je potpuno zanemaren. Zato je iz Pokrajine potekla inicijativa da se ovoj bolnici vrati hirurgija koja je nekada postojala. Stekli su se uslovi da obuka počne i to je sada pionirski posao, jer se ponovo kreće od nule. Hirurgija oka je stručno zahtevna, jer je manuelna veština. Da bi zaživela mora da bude kontinuirana - objasnio je dr Babović.

Više nego zadovoljna operacijom bila je doktorka Radin koja je bila ponosna timom koji su činili anesteziolog Vladimir Prunić i medicinske sestre Melinda Molnar i Aleksandra Rankov. Ova bolnica, kako kaže direktorka dr Vesna Tomin, nabavila je popremu pre dve godine uz finansijsku podršku Pokrajinske vlade koja je uložila oko 30 miliona dinara.

MANjAK KADROVA

Problem kikindske bolnice je manjak oftalmologa. Od polovine novembra radi samo jedan specijalista, a potrebna su još tri.

- Sutra bismo mogli da raspišemo konkurs, ali oftalmologa nema dovoljno i malo je onih koji žele da dođu da rade u manje gradove. Svi ostaju u većim centrima, a manje bolnice ostaju bez kadrova - priznaje direktorka Tomin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!