VAGON PODSEĆA NA DALEKI PUT: U Kuli je tradicionalno obeležena 75. godišnjica od dolaska prve grupe kolonista iz Crne Gore

Z. Rajić

02. 12. 2021. u 17:28

U KULI je, po tradiciji, poslednjih dana novembra obnovljeno sećanje na doseljavanje kolonista iz Crne Gore, koji su u ove krajeve stigli posle Drugog svetskog rata, pre 75 godina.

ВАГОН ПОДСЕЋА НА ДАЛЕКИ ПУТ: У Кули је традиционално обележена 75. годишњица од доласка прве групе колониста из Црне Горе

Simbol kolonizacije, Foto T. T.

Ispred zgrade "Žitomedije" u kojoj je obeležena godišnjica postavljen je stari železnički vagon, kao simbol kolonizacije.

U spomen-sobi "Žitomedije", u kojoj je postavljena izložba fotografija, dokumenata i etnografskih eksponata o životu doseljeničkih porodica, "Udruženje kolonista i potomaka iz Crne Gore u Kuli 1946" promovisalo je monografiju "Kolonisti kroz vreme i prostor" autora Žarka Popovića i Miomira Đukića.

- Prvi kolonisti krenuli su na daleki put u februaru 1946. Kula je tada bila sresko mesto, kojem su pripadali Stari i Novi Vrbas, Bačko Dobro Polje, Savino Selo i Kruščić.

Sačuvana svedočanstva, Foto T. T.

Kao administrativno središte, Kula nije bila predviđena za prijem kolonista. Međutim, oni koji su u februaru pristigli iz Banjana i Pive nisu na početku imali smeštaj. Čak je poveća grupa kolonista, nezadovoljna smeštajem, došla iz Bačkog Dobrog Polja u Kulu - zapisao je hroničar Veselin Adžić.

Prema rečima Žarka Popovića, koautora monografije, u ovu bačku opštinu je posle Drugog svetskog rata doseljeno više od 1.000 porodica iz CG - u Sivac iz pljevaljskog i bjelopoljskog sreza, u Crvenku iz danilovgradskog, u Kruščić iz kolašinskog, a u Kulu iz svih srezova.

Kolonisti su se uselili u napuštene švapske kuće, u kojima je, kako svedoče učesnici kolonizacije, ostala izvesna količina hrane, što im je pomoglo da lakše prežive prvu zimu u dalekoj nepoznatoj zemlji.

Foto T. T.

Udruženje

Crnogorska partija u Srbiji i Udruženje Crnogoraca "Krstaš" u Lovćencu su do pre nekoliko godina upućivali zahtev za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Kula. Sada takvog zahteva više nema, jer u Kuli kažu da je udeo deklarisanih Crnogoraca u ukupnom stanovništvu u ovoj opštini pao ispod 15 odsto, koliko je po zakonu neophodno da bi se u službenu upotrebu uveli jezik i pismo nacionalne manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu