USPOMENA NA BIVŠE, ZALOG BUDUĆIM GENERACIJAMA: U Sremskim Karlovcima predstavljena knjiga o 230 godina najstarije srpske gimnazije

J.S.

30. 11. 2021. u 23:27

POVODOM 230 godina trajanja gimnazije u Sremskim Karlovcima, koja je ujedno i najstarije gimnazijska ustanova u Srba, večeras je u ovom gradu u velelepnom gimnazijskom zdanju predstavljena knjiga dr Žarka Dimića „Karlovačka gimnazija", u izdanju IK „Data status".

УСПОМЕНА НА БИВШЕ, ЗАЛОГ БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА:  У Сремским Карловцима представљена књига о 230 година најстарије српске гимназије

Foto: Grad Novi Sad

Na promociji su, pored autora, o knjizi govorili urednik Srđan Ercegan i izdavači Branko Stojkov i Predrag Đurković. Istaknuto je da je razlog za objavljivanjem reprezentativne monografije to što istorija te važne škole nije bila ni poznata, niti proslavljena u dovoljnoj meri.

Po rečima izdavača, knjiga je uređena u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, ilustrovana sa više od 300 kvalitetnih fotografija, a autor teksta istoričar i upravnik Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić sveobuhvatno je izneo značajne događaje i potrudio se da kroz dokumentarnu istoriografsku građu upozna čitaoca sa svim relevantnim detaljima koji su pratili nastanak i razvoj karlovačkog učilišta.

Promociji su prisustvovali članica novosadskog Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i načelnik Gradske uprave za obrazovanje Radovan Kovačević.

- U mesecu kada Karlovačka gimnazija obeležava važan jubilej – 230 godina svog postojanja, sa velikom radošću prisustvujemo promociji monografije te značajne ustanove koja je bila i ostala svetionik srpske prosvete i duhovnosti – kazala je Vučinićeva. Dodala je da od osnivanja do danas Karlovačka gimnazija predstavlja značajan deo naše istorije, obrazovanja i kulure, te da su mnogi znameniti ljudi bili karlovački profesori i đaci, a zahvaljujući ovoj knjizi njihova imena, kao i najvažniji događaji iz prošlosti škole, ostaviće svoj trag u večnosti.

Knjiga je, zaključila je Dina Vučinić, objavljena u spomen svim gimnazijskim direktorima, profesorima, priložnicima, a ponajviše njenim učenicima, bivšim i budućim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)