PRIHODI NOVOG SADA POVEĆANI: Skupština grada usvojila izveštaj o devetomesečnom izvršenju gradskog budžeta

Z. GRUMIĆ

29. 11. 2021. u 15:59

U PRVIH devet ovogodišnjih meseci prihodi u gradskom budžetu Novog Sada, s prenetim neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina, premašili su 25,8 milijardi dinara što je za 4,3 milijarde više od projektovanog iznosa za taj period ili 77 procenata planiranog budžeta za 2021. godinu, koji je dostigao rekordne 34 milijarde dinara, navedeno je u izveštaju koji je danas usvojen u Skupštini grada ubedljivom većinom glasova.

ПРИХОДИ НОВОГ САДА ПОВЕЋАНИ: Скупштина града усвојила извештај о деветомесечном извршењу градског буџета

Grad Novi Sad

- Do kraja septembra budžetski rashodi su izvršeni u iznosu od 18 milijardi dinara, odnosno 71,6 odsto planiranog. Od toga je 4,8 milijardi utrošeno na kapitalna ulaganja – istakao je zamenik gradonačelnika Milan Đurić, napominjući da se, kao i obično, znatan deo rashodne strane realizuje u poslednja tri meseca u godini.

Skupština grada donela je i odluke kojima se stvaraju uslovi za izgradnju fabrike japanske kompanije „Nidek“ kao i pešačko-biciklističkog mosta od grada ka Petrovaradinskoj tvrđavi, koji će biti izgrađen na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, odnosno mosta kraljevića Andreja Karađorđevića.

Najveći deo investicije u izgradnju Sportskog kompleksa u Futogu, vredne ukupno 1,8 milijardi dinara, biće finansiran dugoročnim zaduživanjem Grada kod poslovnih banaka po, kako je istaknuto na sednici, vrlo povoljnim uslovima uz kamatnu stopu nižu od jedan odsto i period počeka od dve godine. Takva solucija je odabrana budući da Grad ostvaruje veći prihod od kamate na svoja oročena sredstva na bankarskom tržištu nego što će biti trošak budućeg kredita.

Odbornici su usvojili i odluku o podizanju spomenika „Apoteoza Srpske Vojvodine“ kao sećanje na najistaknutije ličnosti borbe srpskog naroda za svoja prava u Habzburškoj monarhiji, revolucionarne 1848. godine, generala Đorđa Stratimirovića, vojvode Stevana Šupljikca i karlovačkog mitropolita Josifa Rajačića. To spomen obeležje biće podignuto na platou ispred novosadske Železničke stanice.

Doneta je i odluka o uspostavljanju saradnje Novog Sada i iranskog grada Širaza, koji će tako biti 22. novosadski grad pobratim.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna