PREDAVANJA O MAJCI SVETOG SAVE: U Kuršumliji i Prolom Banji održan dvodnevni naučni skup posvećen svetoj Anastasiji

D.Z.

28. 11. 2021. u 16:05

U OKVIRU naučnog projekta "Bogoslovlje i duhovni život SPC: Istorija i identitet" krajem protekle sedmice od 26 do 28 novembra u Kuršumliji i Prolom Banji biće održan je naučni skup pod nazivom: "825 godine postriga Svete Anastasije - Manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji".

ПРЕДАВАЊА О МАЈЦИ СВЕТОГ САВЕ: У Куршумлији и Пролом Бањи одржан дводневни научни скуп посвећен светој Анастасији

Foto: Eparhija Niška

Organizatori skupa su Pravoslavna Eparhija niška, Pravoslavni Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Matica srpska i Centar za liturgičke studije Mons Hemus.

Kako je navedeno na sajtu niške eparhije skup je otvorio njegovo preosveštenstvo episkop niški g. Arsenije, dok su na skupu govorili protojerej prof. dr Zoran Ranković, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, i protojerej-stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović, redovni profesor PBF u Beogradu pri katedri za Liturgiku i nosioc projekta Matice srpske "Bogoslovlje i duhovni život SPC: Istorija i identitet".

Predavanje na temu Prepodobna Anastasija-Ana, iznevši mnoge zanimljivosti vezane za ovu veliku ličnost naše istorije, kao i vreme i okolnosti u kojima je živela održao je protojerej-stavrofor prof. dr Predrag Puzović, bivši dekan PBF, na kome je više decenija predavao istoriju Srpske Pravoslavne Crkve.

Inače, pored manastira svetog Nikole koji je obnovljen i koji je sagrađen među prvim Nemanjinim zadužninama, u Kuršumliji se nedaleko od ušća Kosanice u Toplici nalaze ostaci manastira presvete Bogorodice u kojem se zamonašila majka svetog Save .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!