STOTINU CRTEŽA SREĆKA ZDRAVKOVIĆA: Izložba nesvakidašnjeg umetnika u Paraćinu do 7. decembra

Зорана Рашић
Zorana Rašić

27. 11. 2021. u 15:41

U PRISUSTVU poštovalaca umetnosti Srećka Zdravkovića i njegovih prijatelja, sinoć je u galeriji novog Kulturnog centra u Paraćinu otvorena izložba crteža ovog poznatog akademskog slikara iz istog grada, višedecenijskog pedagoga i stvaraoca čiji je čitav život jedna velika umetnička inspiracija.

СТОТИНУ ЦРТЕЖА СРЕЋКА ЗДРАВКОВИЋА: Изложба несвакидашњег уметника у Параћину до 7. децембра

Foto: Privatna arhiva

I naziv izložbe je takav – Crtež, intuicija, inspiracija. Sadrži stotinu crteža na različite i omiljene Zdravkovićeve teme koje ovdašnja umetnička javnost može da pogleda do 7. decembra.

Foto: Privatna arhiva

Zdravković važi za izuzetno kreativnog i plodonosnog umetnika – dan ne završi bez kičice ili olovke, a rezultat toga je preko 150.000 crteža, koliko ih je, okvirno, uradio u svom stvaralačkom opusu – koji „troši“ 48 godinu.

 Tokom svoje bogate umetničke karijere imao je pedesetak samostalnih izložbi i oko 400 grupnih; učestvovao je na preko dve stotine umetničkih kolonija, simpozijuma i sabora, kao profesor i pedagog organizovao je brojne đačke izložbe, od kojih je najstarija sa tradicijom dužom od trideset godina...

Ovaj nesvakidašnji umetnik poznat je i po tome što je 1983. godine napravio sa svojim đacima iz paraćinske OŠ „Radoje Domanović“ prvu posleratnu izložbu vaskršnjih jaja u ondašnjoj Jugoslaviji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!