GAS ČEKA DEDA MRAZA: U Beloj Crkvi nedavno pušten u rad gasovod, ali plavi energent još nije stigao do korisnika

J. J. BALjAK

27. 11. 2021. u 07:26

OPŠTINA Bela Crkva poslednja je lokalna jedinica u Vojvodini koja je - gasifikovana.

ГАС ЧЕКА ДЕДА МРАЗА: У Белој Цркви недавно пуштен у рад гасовод, али плави енергент још није стигао до корисника

Sabirna gasna stanica "Tilva" kod Banatskog Karlovca, Foto J. J. baljak

Pre petnaestak dana, odvrtanjem ventila na Sabirnoj gasnoj stanici "Tilva" kod Banatskog Karlovca, zvanično je pušten u rad novoizgrađeni gasovod na toj južnobanatskoj varošici, ali će, kako "Novosti" saznaju, taj energent stići do tamošnjih domaćinstava i privrednih objekata tek posle Nove godine.

Milan Zdravković, izvršni direktor operatora distributivnog sistema JP "Srbijagas", koje je i realizovalo ovu investiciju vrednu 13,8 miliona evra, kaže za naš list da je preostalo još da ishoduju upotrebne dozvole za rad distributivne gasne mreže srednjeg i niskog pritiska, kako bi uopšte mogli da puste gas ka budućim korisnicima.

- Očekujemo da će najkasnije do kraja decembra ta procedura biti završena, nakon čega će početi izgradnja kućnih priključaka. U međuvremenu ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja će nam ustupiti svoje prostorije, omogućiti građanima da se prijave za uvođenje gasa - objašnjava Zdravković.

I budućim korisnicima u Beloj Crkvi data je mogućnost da dobiju gasni priključak po akcijskoj ceni od 780 evra, koju će isplaćivati putem računa za gas i to na 36 mesečnih rata. Međutim, njih je zabrinula izjava direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da na evropskom tržištu vlada nestašica kućnih merno-regulacionih setova, zbog čega je, u sklopu te akcije, gas do sada uveden tek u 11.000 od ukupno 60.000 prijavljenih domaćinstava iz cele zemlje.

- Činjenica je da je stanje na tržištu nepovoljno, ali ne očekujemo da će u Beloj Crkvi biti problema zbog setova. Ko se bude prijavio, moći će u toku ove zime da počne da se greje na gas - poručuje Zdravković.

Belocrkvani sada mogu da se pohvale da su među retkima koji su gasifikovali i svih 14 sela. Novoizgrađena gasna mreža, sveukupne dužine 250 kilometara, moći će da zadovolji sve potrebe tamošnje privrede, kao i oko 7.300 domaćinstava.

POZIV

IAKO realizacija ovog projekta, za koji je ugovor potpisan još 2012, kasni više od godinu dana, u lokalnoj samoupravi su zadovoljni što se on konačno privodi kraju.

- Jedan od glavnih zahteva svih investitora bio je upravo gas, koji nismo mogli da im ponudimo. Sada ćemo imati potpuno infrastrukturno i komunalno opremljenu industrijsku zonu, pa se nadamo skoroj izgradnji novih fabrika i otvaranju novih radnih mesta - kaže predsednica Opštine Violeta Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)