ANTIČKE KUĆE KRAJ ASFALTA: Arheolozi istražuju sedam lokaliteta duž trase budućeg puta od Sivca prema Staparu

Z. Rajić

24. 11. 2021. u 07:26

SIVAC u opštini Kula, u kojem je pronađen šlem rimskog vojnika s kraja 2. i početka 3. veka, ponovo je postao zanimljiv arheolozima, koji ovih dana sprovode iskopavanja duž trase budućeg puta od tog sela do Stapara na području Grada Sombora.

АНТИЧКЕ КУЋЕ КРАЈ АСФАЛТА: Археолози истражују седам локалитета дуж трасе будућег пута од Сивца према Стапару

Početak puta prema Staparu, Foto M. R.

Milica Hristov, arheolog - konzervator iz Pokrajinskog zavoda za, zaštitu spomenika kulture kaže da se istražuje sedam lokalitata, na potezu od Velikog mosta u Sivcu do ekonomije "Veprovac" ka selu Kruščić, što je početna deonica planiranog lokalnog puta prema Staparu.

- Na tim lokalitetima, koji su zapravo njive, otkrili smo ostatke kuća iz kasne antike, odnosno 4. veka, kao i ranog srednjeg veka. U geologiji tražimo arheologiju, a moguće je da ćemo pronaći i nešto iz drugog i trećeg veka nove ere - predočila je Hristova.

Traganje za građevinama pod zemljom, Foto M. R.

Ona objašnjava da nalazi antičkih građevina kod mosta preko Velikog bačkog kanala u Sivcu nisu neočekivani, jer su ljudi iz različitih perioda i istorije i praistorije podizali naselja u blizini vode.

- Reč je o zemunicama ili poluukopanim kućama sazidanim od zemlje, trske i pruća, što je materijal koji je ljudima bio dostupan, jer u ovim krajevima nema kamena. Otkrili smo trapove za čuvanje namirnica i hlebne peći, koji svedoče o postojanju tih kuća - pojasnila je Hristova.

Konture nastambi iz 4. veka, Foto M. R.

Iskopavanja su počela 8. novembra, ali su bila prekinuta nekoliko dana dok nije obezbeđen bager sa većom "kašikom" za skidanje humusnog sloja. Na poslu su angažovani dvoje arheologa i četvorica fizičkih radnika.

- Ekipa će biti proširena kad počne čišćenje ili pražnjenje onoga što je iskopano, a to će i duže trajati. Trudimo se, inače, da posao završimo što pre kako bi mogla da počne izgradnja puta - rekla je voditeljka arheološkog istraživanja.

Prethodno su rešeni imovinsko--pravni odnosi koji su otežavali eksproprijaciju njiva, neophodnu da krene asfalt prema Staparu, a bez toga ni arheolozi nisu mogli da pristupe ovom terenu.

Foto Gradski muzej Sombor

RIMSKI ŠLEM NA NjIVI

U NOVEMBRU, ali 1958. godine, u ataru Sivca, prilikom dubokog oranja, traktorista Milorad Rogić je pronašao odlično očuvan rimski bronzani šlem. Ovaj antikvitet je jedan od najznačajnijih eksponata antičke zbirke Gradskog muzeja u Somboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!