ŠUMA ŠTIT OD OTROVA: Vrbaski ekolozi okupili partnere da pomognu u sadnji drveća

Z. R.

22. 11. 2021. u 07:26

SVAKO drvo je važno, ne samo posaditi, nego i odnegovati, naročito usred poljoprivrednog rejona sa ogromnim količinama hemikalija koje se bacaju na zemljište, preko atmosferskih padavina otiču u vodotokove i vetrom se nanose u naselje.

ШУМА ШТИТ ОД ОТРОВА: Врбаски еколози окупили партнере да помогну у садњи дрвећа

Potrebne šume za zaštitu od hemikalija / Foto EPV

To je poručio dr Saša Orlović, profesor na Katedri za pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, na skupu "Šuma zove na dijalog", održanom u Vrbasu, na inicijativu ovdašnjeg Ekološkog pokreta (EPV).

- Za povećanje pošumljenosti u opštini Vrbas važna je politička volja, zbog čega će lokalnoj vlasti biti predočena potreba sufinansiranja izrade projekta pošumljavanja i ozelenjavanja, kao i nabavke sadnica - rekao je Ratko Đurđevac, predsednik EPV.

Ekolozi su kao odlične partnere u akcijama sadnje drveća istakli kompanije "Karneks", "MK grupu" i "Sunoko", kao i opštinsku komunalnu inspekciju, koja reaguje na svaku prijavu za održavanja zelenila na javnim površinama.

Učešćem na skupu, volju da pomognu u obnovi Lazinog parka, najveće zelene oaze u Vrbasu, kao i u akcijama podizanja šumskih zasada, iskazali su predstavnici Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada, EPS, Odeljenja za urbanizam OU, JKP "Komunalac", Kancelarije za mlade opštine Vrbas i UG "Spona" iz Ravnog Sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)