MINISTAR MOMIROVIĆ U KRAGUJEVCU: "Čista Srbija" Kragujevcu daje 330 kilometara nove kanalizacione mreže

Novosti online

19. 11. 2021. u 12:29

KOMPLETAN projekat "Čista Srbija" Kragujevcu daje 330 kilometara nove kanalizacione mreže, dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sanaciju deponije, istakao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obeležavanja početka radova u kragujevačkom naselju Beloševac.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ У КРАГУЈЕВЦУ: Чиста Србија Крагујевцу даје 330 километара нове канализационе мреже

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Na otvaranju radova, koje izvodi kineska kompanija CBRC, prisustvovala je Njena ekselencija ambasadorka NR Kine Čen Bo, koja se zahvalila ministru Momiroviću na ukazanom poverenju u kineske kompanije i izrazila zadovoljstvo što upravo one učestvuju u poboljšanju kvaliteta života građana kroz projekat "Čista Srbija".

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić napomenuo je da se početak radova izvodi na 42 kilometra kanalizacione mreže.

- Deo toga podrazumeva rekonstrukciju postojeće, ali najveći deo gradnju nove mreže, čime će kompletan grad i prigrad biti pokriven modernom kanalizacionom mrežom - kazao je Dašić.

- Kompletan projekat će podrazumevati 330 kilometara najsavremenije i nove kanalizacione infrastrukture, dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponije. Želimo da građani Kragujevca imaju komunalnu infrastrukturu i ekološke uslove kao zemlje razvijene Evrope - rekao je Momirović. On se zahvalio ambasadorki Čen Bo na svemu što je do sada postignuto zajedno sa kineskim partnerima, ističući da je često fokus usmeren na auto-puteve, brze saobraćajnice i pruge, ali da je od izuzetne važnosti i novi investicioni talas u ekološke projekte poput "Čiste Srbije", koji je zajedno pokrenut.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

U Kragujevacu u okviru projekta "Čista Srbija" biće izgrađeno tačno 330.396,32 metra kanalizacione mreže i tri postrojenja (Kragujevac, Stragari i Batočina) za preradu otpadnih voda, koja će obuhvatiti 206.500 stanovnika. Zbog obima posla projekat u Kragujevcu podeljen je u četiri faze. Ukupna vrednost projekta za kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda u gradu Kragujevcu je 190.487.137 evra. U okviru projekta u Kragujevcu se radi i sanacija postojećeg centra za upravljanje otpadom (deponija) i izgradnja novog regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ovom regionalnom centru za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom težiće i okolne opštine: Aranđelovac, Knić i Rekovac. Biće izgrađeno i postrojenje za termovalorizaciju (termovalorizator), u kojem će se čvrst komunalni otpad sagorevati i proizvoditi električnu energiju.

BONUS VIDEO: BLOKIRALI MAŠINE, PA DOBILI ASFALT - Žitelji dela naselja Vrčin nakratko obustavili radove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)