"BORIN GRAD" ZA ODMOR I ZABAVU: U Vranju sve spremno za početak izgradnje turističko-istorijske atrakcije

J. STOJKOVIĆ

18. 11. 2021. u 07:25

VRANjANCI su započeli pripremne aktivnosti za izgradnju neobične turističko-istorijske atrakcije, a Izabela Savić, članica Gradskog veća zadužena za turizam i kulturu, kaže da će starogradski kompleks "Borin grad" u naselju Tulbe zahvatati površinu od 4.260 kvadrata.

БОРИН ГРАД ЗА ОДМОР И ЗАБАВУ: У Врању све спремно за почетак изградње туристичко-историјске атракције

Foto Privatna arhiva

- Cilj je da se očuva i promoviše autentični duh Vranja, a urbanističkim projektom će biti definisana izgradnja etno-kompleksa u cilju formiranja turističkog, ugostiteljskog i komercijalnog sadržaja atraktivnog izgleda, ali uklopljenog u istorijsko okruženje.

Celina, koja je jedinstveni ambijent koji će uvažiti autentičnost kulturnih i verskih objekata, jer se u neposrednoj blizini nalaze Crkva Svete Petke i čuvena Krstata džamija, te manastir Sveti Nikola i Beli most, a biće i dodatnih sadržaja - objašnjava Izabela Savić.

Foto Privatna arhiva

Ideja je da se ne naruši estetika ambijenta, te da se uz postojeće dodaju i neki objekti koji će omogućiti dalji razvoj turizma, održavanje raznih manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti, te razvoj pratećih delatnosti.

Izabela Savić, Foto Privatna arhiva

Projektom je, saznajemo, predviđen svojevrsni centar koji odiše prošlošću i tradicijom, a istovremeno nudi i savremene sadržaje. Zato je planirana izgradnja poslovnih, turističko-ugostiteljskih, kulturno-umetničkih, zabavnih, komercijalnih i sličnih sadržaja, uz dućan-lokale, radionice starih zanata, poslastičarnice, galerije, restorane nacionalne kuhinje, vinski podrum, hostel...

Preostali deo parcele je namenjen za slobodne površine, zelenilo, pešačke staze, vidikovac, binu sa tribinama... pa je lokalna samouprava započela postupak imovinsko-pravnog zaokružavanja kompleksa.

Konkretno, Vlada Srbije je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, urađeni su idejno rešenje i urbanistički plan za kompleks koji će - kako je najavljeno - biti svojevrsni pandan Andrićgradu.

Foto J. S.

BAZEN

NA ovom prostoru se nekada nalazio čuveni vranjski bazen "Tulbe". Dok je trajao čitav niz pokušaja da se on uredi i osavremeni, kompleks nekadašnjeg kupališta je do te mere zapušten, da sada predstavlja svojevrsno ruglo grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK