POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJSTARIJA RAZGLEDNICA U TRSTENIKU: Produžena kolekcionarska izložba Dejana Miljkovića (FOTO)

S.BABOVIĆ

01. 11. 2021. u 13:50

ZBOG velikog interesovanja javnosti,izložba “Trstenik na razglednicama” u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta produžena je do 5. novembra.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА НАЈСТАРИЈА РАЗГЛЕДНИЦА У ТРСТЕНИКУ: Продужена колекционарска изложба Дејана Миљковића (ФОТО)

Foto: Muzejska zbirka

 

Na stotine razglednice gradića na Zapadnoj Moravi iz trsteničke prošlosti sakupio je kolekcionar Dejan Miljković,a među njima je i najstarija do sada poznata razglednica sa fotografijom Crkve Svete Trojice bez sagrađenog zvonika.

Foto: Muzejska zbirka

Upravo to što je bogomolja osvanula bez čuvenog sata u tornju zvonika ukazuje da je nastala negde između 1900. i 1903.godine(na slici). Sat na zvoniku montiran je 1927. godine, težak je oko 300 kilograma, prečnika dva metra, povezan sa četiri zvona, dok je crkva građena od 1898. do 1900. godine na mestu skromnije bogomolje i prema dostupnim izvorima bila je prva koja je sagrađena u takozvanom neomoravskom stilu.

Foto: Muzejska zbirka

Miljković od 1986. godine prikuplja razglednice koje prikazuju Trstenik. Među simbolima grada, kako se vidi u postavci su i stari Gvozdeni most (1899-1999), fotografije osnovnih škola, predratne panoramske, prigodne razglednice, zatim panoramske, reizdanja ateljea "Filimir" koji pokazuje crkvu, osnovnu školu, manastir Ljubostinja, Glavnu ulicu, zdanja poput Osnovne banke, Kolonije, izdanja Foto kluba Trstenik, stari i nov sindikalni dom, Kuća Katića, zgrada Železičke stanice.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

TERRA - PROJEKAT ZA KOJI ZNA CEO SVET: Kikinda je domaćin najveće svečanosti vajarske umetnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024