ZLATNE RUKE ŽENA SA SELA: Završen četvrti sajam zimnice u Crnoljevici nedaleko od Svrljiga

D. ALIHODžIĆ

25. 10. 2021. u 06:21

OVOGODIŠNjI, Četvrti sajam zimnice u svrljiškom selu Crnoljevica ponovo je organizovan u čast žena koje žive na selu proizvodeći i prerađujući hranu.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СА СЕЛА: Завршен четврти сајам зимнице у Црнољевици недалеко од Сврљига

Deo izloženih đakonija / Foto D. Alihodžić

Tanja Lazarević, zamenica predsednika Skupštine opštine, koja je i sama sposobna da se izbori za svoje mesto u društvu, kaže da je lepšem polu, ipak, lakše ako ima podršku društva.

- Bez obzira na to gde živi, žena mora da ima svoje prihode i bude nezavisna. Zato i organizujemo ove manifestacije, da bismo ih ohrabrili i podržali, pa smo tako lane, uz pomoć međunarodnih donatora, upravo za žene sa sela obezbedili 40 plastenika - kaže Tanja koja obrađuje čak sedam hektara, dok narodna poslanica Svetlana Milijić smatra da je priznavanje njihovog rada i uloge prvi korak ka postizanju bolje budućnosti.

A, Sajam u Crnoljevici je bio prilika da još jednom pokažu šta umeju, da se međusobno nadmeću, ali i da "ukradu" po neki recept...

- Negujem sve što ima veze sa našom tradicijom i seoskim načinom života, počev od narodne nošnje, do jela i zimnice. Nama na jugu Srbije je malo teže da dođemo do tržišta, ali smo uporne i imamo proizvode koji su konkurentni - kaže Emina Stefanović, dok Anita Đokić iz Lalinca veli da se iz grada vratila na selo jer želi da bude sama svoj gazda.

- Naporno je, ali ja sam se u ovome pronašla i ne žalim. Eto, decembar i januar su u povrtarstvu jedini meseci kada se ne radi, a ko bi vam danas dao godišnji od dva meseca - veli Anita.

Ona obrađuje čak osam plastenika i pravi zimnicu, Julija Vasić se bavi stočarstvom i seoskim turizmom, a Sevdija Ivković mladima otkriva tajne izrade rukotvorina...

I MUŠKARCI ZA PRIMER

DA muškarci nisu samo konzumenti zimnice, pokazao je i ovaj Sajam, jer su izlagači bili i predstavnici jačeg pola - Nebojša Milojić sa svojim slatkim programom od šumski plodova, Dejan Stambolić (na slici) koji u Ražnju priprema zimnicu po taštinim receptima i Nikola Nikolić koji je u Svrljigu, sa partnerima iz Bugarske, otvorio hladnjaču i pogon za preradu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)