DONATORI UVEK POTREBNI: Narodna kuhinja u Kraljevu sprema obroke za 600 najsiromašnijih sugrađana

G. ĆIROVIĆ

20. 10. 2021. u 12:31

ZAHVALjUJUĆI ovdašnjoj kancelariji Crvenog krsta, resornom ministarstvu, lokalnoj samoupravi i donatorima, za razliku od brojnih gradova širom Srbije, Narodna kuhinja u Kraljevu, uprkos povremenim problemima i teškim periodima, od 2002. godine nije prestajala da radi, obezbeđujući u skladu sa svojim mogućnostima obroke za najsiromašnije Kraljevčane.

ДОНАТОРИ УВЕК ПОТРЕБНИ: Народна кухиња у Краљеву спрема оброке за 600 најсиромашнијих суграђана

G.Šljivić

Tako je bilo i za vreme vanrednih situacija, zemljotresa 2010, poplava 2014. i 2016, pa i tokom minulih godinu i po dana za vreme svetske pandemije virusa korona. Usluge takozvanog narodnog kazana svakodnevno koristi 600 najsiromašnijih meštana grada na Ibru i okoline. U Narodnoj kuhinji godišnje se pripremi oko 150.000 obroka, a korisnicima je, u zavisnosti od dana u nedelji, na raspolaganju desetak različitih kuvanih jela i po pola vekne hleba.

- Uz pomoć Ministarstva za rad i socijalnu politiku i grada Kraljeva, naši korisnici tokom minule dve godine imaju sasvim zadovoljavajuće tople obroke, a tri dana u nedelji uspevamo da im obezbedimo i meso u svom sledovanju. Naravno, donatori su nam uvek više nego potrebni i dragoceni jer uz njihovu pomoć obroci za naše najsiromašnije sugrađane su svakako kompletniji – kaže Radmila Dobrić, sekretar kraljevačke kancelarije Crvenog krsta.

Prema njenim rečima, za razliku od pre nekoliko godina, lista čekanja za usluge Narodne kuhinje nije više dugačka i redovno se ažurira. Aktivisti Crvenog krsta svake jeseni obezbeđuju i oko 1.000 paketa hrane, namirnica i sredstava za higijenu namenjenih siromašnim, ugroženim porodicama i staračkim domaćinstvima sa udaljenih, ruralnih područja kraljevačkog kraja.

- Ovih dana takvu akciju sproveli smo u Kamenici, Rudnu i Studenici. Taj paket koji dobijaju jednom godišnje nije dovoljan za potrebe tih domaćinstava, ali je bar kakva-takva pomoć – dodaje Radmila Dobrić. - Upravo zbog toga su nam uvek potrebni donatori, i apelujem na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu kako bi pakete za najsiromašnije mogli češće da pripremamo.

ZADOVOLjNI KORISNICI

KORISNICI usluga Narodne kuhinje nemaju zamerke na kvalitet obroka koje dobijaju, jer često im je to jedino toplo jelo koje pojedu tokom nedelje.

- Žena i ja imamo sedmoro dece i ovo nam je velika pomoć. Uz kuvano jelo dnevno dobijemo dva i po hleba. Ni to ponekad nije dovoljno, ali snalazimo se nekako - kaže Gani Bajram, dugogodišnji korisnik narodnog kazana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru