TROVANJE KANALA NIJE SLUČAJNO! U Vrbasu organizovana peticija i najavljen protest za zaštitu VBK od otpadnih voda iz uljare

Z. Rajić

14. 10. 2021. u 08:26

UDRUŽENJE građana "Pokret za sve nas" iz Vrbasa prikupilo je dosad 225 potpisa za peticiju "Zaustavimo masovno trovanje stanovnika Vrbasa i Velikog bačkog kanala (VBK)", koju će uputiti lokalnoj samoupravi i ministarstvima zaštite životne sredine i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

ТРОВАЊЕ КАНАЛА НИЈЕ СЛУЧАЈНО! У Врбасу организована петиција и најављен протест за заштиту ВБК од отпадних вода из уљаре

Neprerađene industrijske vode / Foto N. T.

Kao glavni zagađivač u toj peticiji označena je Fabrika ulja i biljnih masti "Vital", protiv koje će, kako je najavljeno, stanovnici Vrbasa, Kucure, Savinog Sela, Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva i Ravnog Sela održati protest 23. oktobra ispred zgrade Opštine.

To će biti treće javno negodovanje protiv uljare u organizaciji UG "Pokret za sve nas", i to u vreme kad su u "Vitalu" iskazali odlučnu nameru da sa sebe skinu beleg zagađivača, izgradnjom prečistača otpadnih voda.

- Građani i organizacije su protiv "Vitala" podnosili i podnose u proseku 10-15 prijava godišnje, a mogli bi i svakodnevno, uzimajući u obzir da uljara svaki dan izbacuje neprerađenu vodu punu teških metala i raznih otrovnih i kancerogenih materija u VBK - rekla je predstavnica "Pokreta za sve nas" Aranka Mesaroš Tešić.

Ona je istakla da je zahtev potpisnika peticije da se zaustavi rad zagađivača do ispunjenja uslova predviđenih ekološkim standardima.

Generalni direktor "Vitala" Mihailo Cerovac predočio je da je uljara podnela zahtev za lokacijsku dozvolu za izgradnju fabričkog prečistača.

- Plan je da se kroz primarni tretman skinu masnoće do nivoa fekalnih voda, koje bi se bezbedno upustile u kanalizaciju i dalje u Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda opština Vrbas i Kula. Do izgradnje prečistača moguće je da se dese pojedinačni proboji neprečišćenih industrijskih voda u VBK - naveo je Cerovac.

U "Pokretu za sve nas" kažu da su "iznenadni proboji priče za malu decu", i da je nedopustivo da uljara svaki akcident objašnjava kao slučajnost.

POTPISI GASTARBAJTERA

ZANIMLJIVO je da su svoj potpis na peticiju, koja je organizovana onlajn, stavili ne samo ljudi iz vrbaske opštine, nego i iz cele Srbije, kao i Nemačke, Švedske i SAD. Reč je o gastarbajterima iz Vrbasa, koji su poručili da problem zagađenja VBK "gori" već 30 godina i da je krajnje vreme da se tome stane na put.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)