OTPADNE VODE MUTE VELIKI BAČKI KANAL: Bolnica u Vrbasu od 2008. čeka da Opština sprovede popravku sistema za prečišćavanje

Z. Rajić

15. 09. 2021. u 08:21

POSLEDNjI kontinuirani zagađivač Velikog bačkog kanala (VBK), koji je višedecenijskim nečišćenjem na deonici od šest kilometara kroz Vrbas postao "najcrnji" vodotok u Evropi, nije nijedan industrijski pogon, kako bi se na osnovu dosadašnje "prakse" moglo zaključiti, nego Opšta bolnica u ovom gradu!

ОТПАДНЕ ВОДЕ МУТЕ ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ: Болница у Врбасу од 2008. чека да Општина спроведе поправку система за пречишћавање

PREČISTAČ Postrojenje van stroja, Foto EPV

To je sumnja Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV), koju, prema rečima predsednika ove organizacije Ratka Đurđevca, nije odagnao odgovor iz bolnice na nedavno upućeno pitanje o stanju prečišćavanja otpadnih voda u toj ustanovi.

- Bolnica je jednim krakom zatvorenog atmosferskog cevovoda direktno spojena sa VBK, a dobili smo nedvosmislen odgovor da u ovoj ustanovi ne radi prečistač otpadnih voda - istakao je Đurđevac.

U dopisu koji je ekolozima poslao Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora za pravna pitanja Opšte bolnice Vrbas (OBV), predočeno je da sistem za prečišćavanje otpadnih voda u OBV, takozvani putoks, od 2008. godine funkcioniše po principu prelivne septičke jame.

- Iz ovog postrojenja se otpadna voda upušta u gradsku kanalizaciju, jer "Ekohem internacional" iz Beograda, izvođač koji je bio angažovan za sanaciju putoksa, nije okončao započete radove - obrazložio je Šoškić.

BOLNICA Poseban tretman medicinskog otpada, Foto Z. R.

On je pojasnio da je sanacija trebalo da se sprovede u organizaciji Opštine, u sklopu razvojne pomoći Češke, putem donacije za realizaciju projekta "Čišćenje i revitalizacija VBK kod Vrbasa".

- Bolnica je organizovala poseban tretman svih čvrstih i tečnih otpadnih medicinskih materijala (fiksir, razređivač, farmaceutski, citološki i infektivni otpad), tako da otpadne vode iz OBV spadaju u kategoriju sanitarnih voda - naglasio je Šoškić.

Đurđevac napominje da je nejasno koji se deo otpadnih voda iz bolnice preliva u kanalizaciju, a koji odlazi direktno u VBK.

- U narednom periodu proverićemo kakav je karakter tih voda i tretman koji dobijaju, da li su za njihovo ispuštanje obezbeđene dozvole i postoji li kontrola zbrinjavanja toksičnog medicinskog i farmaceutskog otpada iz bolnice - poručio je Đurđevac.

DO SRBOBRANA PLUTAJU ŠTAPIĆI

SUMNjU u sadržaj otpadnih voda iz OBV izneo je i Dragan Kurjački, predsednik Ekološkog pokreta u susednom Srbobranu, koji je rekao da često viđa kako po kanalu plivaju štapići sa vatom. Đurđevac je podvukao da otpad iz bolnice, ako se adekvatno ne zbrine, može da bude vrlo rizičan po zdravlje ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)