IZLOŽBA SLIKARA BOŽE ILIĆA: U okviru ciklusa "Velikani srpske umetnosti 20. veka" sinoć otvorena u Ćupriji

Z. Rašić

12. 10. 2021. u 22:23

U MUZEJU "Horeum Margi Ravno" u Ćupriji sinoć je otvorena izložba slika Bože Ilića, jednog od najvećih srpskih slikara 20. veka iz perioda socrealizma. Izložbu je upriličio ćuprijski muzej u saradnji sa Narodnim muzejem "Toplice" iz Prokuplja u čijem fondu, odnosno umetničkoj galeriji se i nalaze slike jednog od najvećih topličkih slikara.

ИЗЛОЖБА СЛИКАРА БОЖЕ ИЛИЋА: У оквиру циклуса Великани српске уметности 20. века синоћ отворена у Ћуприји

Foto: Opština Ćuprija

Likovni kritičari su još 1947. godine Ilića proglasili vodećim predstavnikom socijalističkog realizma, a njegovo delo obuhvata monumentalne figuralne kompozicije, enterijere, portrete, mrtve prirode i pejzaže.

Foto: Opština Ćuprija

 

Ovom izložbom počela su kulturna dešavanja u sklopu obeležavanja Dana opštine Ćuprija, 13. oktobra, a u pitanju je već sedma po redu izložba u okviru ciklusa «Velikani srpske umetnosti 20. veka» koji Muzej "Horeum Margi Ravno" otvara svake godine povodom Dana opštine.

Foto: Opština Ćuprija

 

Najavljujući izložbu, Novak Novaković, direktor te ustanove, naglasio je da po kvalitetu svog stvaralaštva Ilić može da stane rame uz rame sa Konjovićem, Šumanovićem, Nadeždom Petrović, Pajom Jovanovićem... Ipak, dodao je, zbog političkih zbivanja u tadašnjoj Jugsolaviji i sticajem okolnosti, toplički slikar je skrajnut posle rezolucije IB.

Postavka, u kojoj je najviše pejzaža, portreta, mrtve prirode... biće dostupna pomoravskoj publici do 22. oktobra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

URUČENA VUKOVA NAGRADA ZA UMETNOST: Izjava vajara Svetomira Arsića Basare

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024