SVE NAJBOLJE NA JEDNOM MESTU: Vikend u Negotinu obeležio prvi etno-sajam "Izvorno iz Krajine" (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

12. 10. 2021. u 05:55

PRVI etno-sajam "Izvorno iz Krajine", koji su organizovale tri poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Negotina, "Agroznanje" iz Zaječara i "Poljosavet" iz Knjaževca - uz podršku lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - u gradu Hajduk Veljka je okupio više od 90 izlagača iz čitave Srbije.

СВЕ НАЈБОЉЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Викенд у Неготину обележио први етно-сајам Изворно из Крајине (ФОТО)

Foto S. M. Jovanović

- Sektor za ruralni razvoj resornog ministarstva se, osim izrade Pravilnika za subvencije nacionalnog programa, bavi i očuvanjem tradicije, odnosno sela. Zato je i ovo naš posao, da organizujemo druženje ljudi na ovakvim manifestacijama jer smo konačno počeli da se ujedinjujemo - ističe Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra zadužen upravo za ruralni razvoj.

Foto S. M. Jovanović

Prvi čovek Negotina Vladimir Veličković kaže da je prvi etno-sajam s razlogom održan u ovom kraju, koji je širom Srbije prepoznatljiv po vinu.

- Razvoj poljoprivrede je, pored turizma, deo naše lične karte, pa smo tokom prethodne četiri godine u vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, pčelarstvo i ostale grane uložili 79 miliona dinara, odgovarajući na čak 1.100 zahteva ovdašnjih domaćina. Istovremeno, u proces komasacije država ulaže 57,5 miliona, mi nešto više od 49, a na razumevanje države je naišla i naša inicijativa za pokretanje projekta navodnjavanja Negotinske nizije, pa će dogodine započeti prva faza, vredna više od 10 miliona evra - nabraja

Foto S. M. Jovanović

Veličković.

A, na centralnom gradskom trgu u Negotinu štandovi su bili krcati autentičnim proizvodima iz čitave Srbije, koje su donele brojne lokalne turističke organizacije, vinarije, udruženja pčelara, zanatlije...

Foto S. M. Jovanović

- Svako naše domaćinstvo je, zapravo, jedan mali pogon, a Timočka Krajina, Negotin, Knjaževac i Zaječar su jedna duša, jedan prostor, kao i Bor, Kladovo, Majdanpek i Boljevac - ističe Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, čiji kolega iz Knjaževca Milan Đokić smatra da je u ovom trenutku najvažnije ohrabriti mlade poljoprivredne proizvođače u lokalnim samoupravama od Stare planine do Dunava, koji prepoznaju interes u saradnji.

Foto S. M. Jovanović

Program

OTVARANjE manifestacije su ulepšali učenici negotinskih škola trubač Leondardo Krstić, vokalne solistkinje Milena Marković i Magdalena Pitarević, frulaši Nemanja Stanojević i Milan Nikolić, harmonikaš Bojan Ducić i etno-grupa "Marinike", a Sajam je obeležila panel-diskusija na temu organske proizvodnje o kojoj su, ispred resornog Ministarstva, govorili Ivana Simić savetnik i Aleksandar Bogićević pomoćnik ministra.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna