BRNABIĆ: Srbija je za projekte u Republici Srpskoj dala 88,5 miliona evra od 2014. godine

Tanjug

04. 10. 2021. u 12:41

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić započela je danas jednodnevnu posetu Bosni i Hercegovini obilaskom opštine Nevesinje, gde je izjavila da je Srbija od 2014. godine za projekte u Republici Srpskoj izdvojila 88,5 miliona evra i najavila da će ta pomoć biti nastavljena.

БРНАБИЋ: Србија је за пројекте у Републици Српској дала 88,5 милиона евра од 2014. године

Foto: Dubravko Curać

Brnabić je novinarima u Nevesinju kazala da je ta opština odabrana kao jedna od onih koja je dobila posebnu pomoć od Vlade Srbije u iznosu od tri miliona evra.

Istakla je da je zasada opštini isplaćeno 1,5 miliona evra, a da će ostatak novca biti isplaćen do kraja godine.

Od prvih 1,5 miliona evra, kako je navela, deo sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i opremanje Muzičke škole, Doma kulture, Narodne biblioteke, osnovne škole, vrtića, ali i za gradske saobraćajnice.

 - Od 2014. godine, kada se promenio odnos Srbije prema Srbima u dijaspori, mi smo Republici Srpskoj pomogli sa oko 88,5 miliona evra za različite projekte. Cilj projekta je bio da se poboljša kvalitet života građana i nikada nismo uticali na koje projekte će biti potrošen novac, već smo finansirali ono što je lokalna zajednica tražila - rekla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što je Srbija danas sposobna, jaka i svesna da pomaže Srbe u dijaspori i istakla da će svaki uloženi dinar, marka ili evro značiti kvalitetniji život građana i u BiH, ali i u Republici Srpskoj.

Ukazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio Vladu Srbije da posebno obrati pažnju na četiri opštine, među kojima su Nevesinje, Drvar, Kostajnica i Dubica.

 - Zbog toga je pored ovih projekata u iznosu od 88,5 miliona evra, Nevesinje dobilo dodatnih tri miliona evra - objasnila je Brnabić.

Naglasila je da to nije kraj pomoći i da će podrška Republici Srpskoj, Srbima u BiH, ma gde živeli, biti nastavljena i u narednim godinama.

Brnabić je posetu BiH započela u Nevesinju, gde je održala sastanak sa predsednikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem.

Zatim je obišla objekte koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije, među kojima su Muzička škola "Sveti Roman Melod", Narodna biblioteka Nevesinje, Dom kulture "Nebojša Glogovac", Osnovna škola "Risto Proroković" i vrtić "Sveta Evgenija Carica Milica".

Predsednik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je cilj premijerkine posete da se uveri kako napreduju radovi na projektima za koje je Vlada Srbije izdvojila sredstva.

Podsetio je da je pomoć Nevesinju počela 2018. godine, kada je zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije obnovljen Dom kulture "Nebojša Glogovac".

Istakao je da se ove godine Nevesinje našlo među četiri opštine koje je dobilo tri miliona evra.

Avdalović kaže da je zasada stiglo 1,5 miliona evra, te da je od tih para 500.000 maraka izdvojeno za podršku budžetu, 500.000 maraka za podsticaje privredi, 150.000 maraka za dogradnju vrtića, 100.000 maraka za sanaciju male zgrade osnovne škole, 450.000 maraka za radove na zgradi u kojoj su Muzička škola, Narodna biblioteka, gradska galerija, kao i 1,3 miliona maraka za puteve.

Zahvalio je Vladi Srbije na značajnoj pomoći za Nevesinje.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović kaže da je ovo istorijski dan za Nevesinje i istorijska pomoć Vlade Srbije svom narodu u BiH.

 - Kada biste prolazili kroz celu Republiku Srpsku, možete da vidite da su ovde većinom objekte gradile neke druge imperije, Otomanska, Austrougarska... Teško da se neki može pronaći koji je gradila srpska vlada. Ovo što se danas dešava je promena istorije u pozitivnom smeru - rekao je Vujadinović.

Istakao je da su danas posećeni samo neki od mnogobrojnih projekata koje Vlada Srbije finansira poslednjih godina u Nevesinju.

Zahvalio je predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić na dosadašnjoj pomoći, ali i na najavi da će ona biti nastavljena, te istakao da je to danas moguće zahvaljujući tome što je Srbija ekonomski stabilna i jaka.

BONUS VIDEO:

Vučić stigao u paviljon Srbije u Dubaiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju