GIGANT ZAVRŠIO NA DOBOŠU: Fabrika "Hipol" iz Odžaka nudi se kupcima po nižoj ceni na drugom javnom nadmetanju

Z. RAJIĆ

30. 09. 2021. u 07:26

NEKADAŠNjI hemijski gigant i najveći proizvođač polipropilena u Srbiji "Hipol" iz Odžaka, biće 20. oktobra na dobošu u drugom pokušaju, koji podrazumeva i nižu početnu cenu.

ГИГАНТ ЗАВРШИО НА ДОБОШУ: Фабрика Хипол из Оџака нуди се купцима по нижој цени на другом јавном надметању

Foto Z. R.

Fabrika, koja je kao uzdanica privrednog razvoja odžačke opštine pokrenuta 1993, postala je simbol neuspešne privatizacije, sprovedene 2006, kad je za 301.000 evra prodata slovenačkoj kompaniji "Orka", vlasnika Groge Čenčića.

Iako je posle raskida privatizacije 2010. godine, uzrokovanog nepovoljnim kreditom od 11 miliona evra, koji nije imao ko da vrati, "Hipol" uspeo da se oporavi obnavljanjem proizvodnje u punom obimu i dobijanjem licence za proizvodnju tečnog gasa, fabrika nije mogla da izbegne stečaj, uveden 2017. godine, i sada se nudi na prodaju putem javnog nadmetanja.

- Prva prodaja, koja je, po ceni od 1,8 milijardi dinara, bila zakazana za 1. septembar, nije se desila, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Nova početna cena za fabrički kompleks, opremu, dvosobni stan i potraživanja za stanove je 1.261.528.676 dinara - predočio je Budimir Mrdović, poverenik stečajnog upravnika "Hipola".

Radnici su štrajkovali protiv uvođenja stečaja, nezadovoljni što je država uskratila zaštitu fabrici zbog starih dugova, iako bi plan reorganizacije pomogao da "Hipol" dobro posluje.

- "Hipol" nijednog momenta nije opterećivao državu, koja nije ulagala u njega, niti mu davala bilo kakve subvencije. Fabrika je mogla samostalno da radi, i trebalo joj je to omogućiti - rekao je Zoran Purić, predsednik Veća Samostalnog sindikata u Somboru.

PRIJAVE ZA MALVERZACIJE

BIVŠI radnici smatraju da su propasti fabrike doprinele i malverzacije, navodeći kako je privatna firma direktora Pavela Petrovića od dužnika postala poverenik "Hipola". Petrović je kazao da je za tri godine, koliko je bio na čelu "Hipola", fabrika ostvarila dobit od 20 miliona evra i da nijedna anonimna krivična prijava protiv njega nije dokazana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri