SARADNJA DVA BRATSKA GRADA PRIMER OSTALIMA: Delegacija iz Banja Luke u poseti Subotici

J. L.

29. 09. 2021. u 00:11

U OKVIRU „Dana Srpske u Srbiji“, koji se održavaju i u Subotici, naš grad je ugostio delegaciju iz Banja Luke.

САРАДЊА ДВА БРАТСКА ГРАДА ПРИМЕР ОСТАЛИМА: Делегација из Бања Луке у посети Суботици

Foto J. L.

Susret predstavnika dva bratska grada bio je prilika da se razgovara o jačanju i širenju saradnje.

-Saradnju sa Republikom Srpskom podigli smo na najveći mogući nivo još u februaru ove godine, kada smo uspostavili kontakt sa Predstavništvom Republike Srpske. Vodili smo konstruktivne razgovore i dogovorili se da intenziviramo saradnju, da je podižemo još na veći nivo, kako sa Vladom Republike Srpske, tako i sa Gradom Banja Luka. Inače, 2017. godine potpisali smo jednu vrstu protokola o saradnji sa Gradom Banja Luka i sada očekujemo da to podignemo na veći nivo - rekao je posle sastanka gradonačelnik Stevan Bakić. - U prethodnih pet godina je potpisano mnogo sporazuma kako između kulturnih institucija, tako i između drugih institucija. Ono čime se mi naročito ponosimo je što smo jedan od pet partnerskih gradova iz Srbije i to je normalna stvar za Grad Suboticu, s obzirom na to da na terirotriji našeg grada živi veliki broj ljudi poreklom sa teritorije Republike Srpske i sa drugog dela teritorije Bosne i Hercegovine. Zaključak današnjeg sastanka da se saradnja još više pojača, da se što više aktivnosti orgnizuje, to je sve u sklopu politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na jedan iskreni i bratski odnos Srbije i Republike Srpske, tako i lokalnih samouprava i na jedno jedinstvo oba naroda sa obe strane Drine.

Kako je istakla Milada Šukalo, savetnica gradonačelnika Banja Luke za društvene delatnosti, saradnja se do sada ogledala najviše u kulturi, a nastojanja su da se ona proširi i na druge sfere.

-Naša saradnja na lokalnom nivou mora da postoji, ona je jezgro odakle potiču svi veliki projekti. Od početka godine razgovarali smo sa nekoliko gradova o bratimljenju i saradnji, ali sve je to bilo nekako nedoročeno. Sasvim drugačiju situaciju imamo kada je Subotica u pitanju, imamo saradnju sa kulturnim institucijama i sada treba samo da je formalizujemo - kaže Šukalo. - Razgovarali smo o saradnji kada su u pitanju saveti za privredu, mlade, turizam... Verujte, jedan sastanak je malo za sve ono o čemu smo želeli da razgovaramo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri