EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U MORAVIČKOM OKRUGU: Preminuo je jedan pacijent

V. ILIĆ

28. 09. 2021. u 13:56

NA kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata (presek od utorka ujutru) preminuo je jedan pacijent. Borbu sa koronom izgubio je 73-godišnji Čačanin.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У МОРАВИЧКОМ ОКРУГУ: Преминуо је један пацијент

Foto: V. Ilić

U kovid paviljonima bolnice (interno, grudno, rehabilitacija, palijativa, infektivno, neurologija) trenutno je hospitalizovano 169 pacijenata, 11 više nego prethodnog dana.

Primljeno je 27 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom, bilo je 13 otpusta na kućno lečenje, kao i dva transporta u bolnicu u Ivanjici. U respiratornom centru leči se 16 bolesnika, od toga petoro na respiratoru.

Evidentirano je i 125 pregleda, od čega 83 prva.

Direktor Opšte bolnice u Čačku dr Miroslav Sretenović ocenio je da je prethodni dan u ovoj ustanovi bio najteži i najkritičniji od početka novog talasa epidemije.

– Svi kapaciteti bolnice maksimalno su iskorišćeni, došli smo do 90 odsto popunjenosti kovid kapaciteta i u narednim danima imaćemo problem sa smeštajem pacijenata obolelih od kovida. Situacija je kritična i dramatična – naglasio je dr Sretenović.

On je istakao da je u poslednje vreme primetno da se na odeljenja prima sve veći broj mlađih pacijenata, od kojih velika većina nije vakcinisana.

– Dokazano je da vakcinisani pacijenti imaju bolji tok bolesti, brže se leče. Svi najkritičniji pacijenti u bolnici su nevakcinisani – naveo je direktor bolnice.

Prema njegovim rečima, smeštaj pacijenata u specijalnu bolnicu “Anemija“ u Ivanjici je “ventil“ uz pomoć kojeg će pokušati da se amortizuje preopterećenost bolničkih kapaciteta u Čačku.

– Plava hala dolazi kao poslednja odbrana. To nije zdravstvena ustanova, ali ako dođemo u situaciju da nam nedostaje kreveta, moraćemo da iskoristimo i taj prostor. Moramo da shvatimo da nijedna zdravstvena ustanova u svetu nije predviđena za ovakav broj pacijenata, za ovakvu pandemiju i za ovakvu dužinu trajanja pandemije – kazao je dr Sretenović, dodajući da se na odeljenju pedijatrije od kovida leči dvoje dece srednjoškolskog uzrasta, ali da njihovo stanje nije ozbiljno, jer imaju srednje tešku kliničku sliku.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, prethodnog dana u Moravičkom okrugu potvrđeno je 268 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Kovid-19 potvrđen je kod 165 osoba iz Čačka (od 502 testiranih), 48 iz Gornjeg Milanovca (124), 28 iz Lučana (68) i 27 iz Ivanjice (91). Broj od 165 novozaraženih u Čačku za 24 sata je najveći od izbijanja epidemije pre godinu i po dana.

Sa analize je stiglo 785 uzoraka iz čitavog okruga. Procenat testova čiji je nalaz pozitivan na virus korona iznosi 47 (juče 35).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri