DA SVI IMAJU ISTE USLOVE ZA UČENJE: Subotički đaci romske nacionalnosti dobili udžbenike

J. Lemajić

24. 09. 2021. u 01:05

KAKO bi sva deca imala iste uslove za školovanje, Grad Subotica je iz svog budžeta finansirao nabavku udžbenika za 146 đaka romske nacionalnosti.

ДА СВИ ИМАЈУ ИСТЕ УСЛОВЕ ЗА УЧЕЊЕ: Суботички ђаци ромске националности добили уџбенике

Foto J. Lemajić

 

 

Za tu namenu izdvojeno je 766 hiljada dinara, a knjige su podeljene đacima nižih razreda OŠ „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“, „Vuk Karadžić“ u Bajmoku i „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru.

-Trenutno imamo ukupno 745 đaka romske nacionalnosti, a čak njih 624 ide u ovih pet škola. Reč je o programu unapređenja položaja romske zajednice „Prevencija napuštanja školovanja“ i svake godine se iz budžeta Grada odvajaju sredstva za ove namene - kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma. – U prethodnom periodu realizovali smo projekte „RomAkted“ uz podršku Saveta Evrope i „Interkulturalizam i antidiskriminacija“ uz podršku EU i Stalne konferencije gradova i opština. U narednom periodu biće potpisivanje druge faze „RomAkted“ projekta, gde će akcenat biti na rešavanju pravno-imovinskih odnosa u legalizaciji objekta u naseljima u Čantaviru, ali i unapređenje obrazovanja u Školi za osnovno obrazovanje odraslih lica.

Subotica je jedini grad u Srbiji koji ima dva romska koordinatora, kao i pedagoške asistente koji kontrolišu situaciju na terenu i u školama.

-Našoj zajednici je najvažnije obrazovanje, roditeljima smo pomogli i želim svoj deci srećan polazak u školu. Ovo sprečava napuštanje školovanja pre vremena, dajemo sve od sebe i sada oko 80 odsto dece pohađa školu - kaže Klaudija Kurina, koordinatorka za romska pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)