STIŽE “CVET SRPSKE PAMETI”: VELIKO MATEMATIČKO SABOROVANJE U BANJI KOVILJAČI

V.Mitrić

18. 09. 2021. u 11:31

- MATEMATIČKI fakultet Univerziteta u Beogradu i Matematički institut Srpske akademije nauka, u saradnji sa drugim visokoškolskim, naučnoistraživačkim i drugim institucijama, organizuju 48. Međunarodni simpozijum o operacionim istraživanjima SYM-OP-IS 2021 - kaže za “Novosti” profesor dr Zorica Stanimirović sa Matematičkog fakulteta, predsednica Organizacionog odbora simpozijum i članica njegovog Programskog saveta.

СТИЖЕ “ЦВЕТ СРПСКЕ ПАМЕТИ”: ВЕЛИКО МАТЕМАТИЧКО САБОРОВАЊЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ

FOTO: V.Mitrić

Simpozijum će biti održan od 20. do 23. septembra 2021. u hotelu Rojal Spa u Banji Koviljači.

-Prvi SYM-OP-IS održan je 1974. i od tada do danas neguje se tradicija okupljanja istraživača, predstavnika privrede i stručnjaka iz oblasti operacionih istraživanja - priča ova ugledna profesorka, rođena u lozničkom kraju, gde je, pre tri godine ponela i najviše lokalno priznanje - Povelju grada.

- Ciljevi Simpozijuma su razmena naučnih i stručnih informacija, iskustava i izlaganje novih rezultata u razvoju i primeni metoda, modela i tehnika operacionih istraživanja. Svake godine, SYM-OP-IS okupi veliki broj naučnika i stručnjaka koji se bave promenama operacionih istraživanja u raznim oblastima, kao što su finansije i bankarstvo, transport, telekomunikacije, logistika, teorija igara, upravljanje proizvodnjom, upravljanje rizicima.

Ove godine, organizatori SYM-OP-IS-a su Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Matematički institut SANU,u saradnji sa brojnim  naučnoistraživačkim i drugim institucijama i udruženjima (Fakultet organizacionih nauka, Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane, Saobraćajni fakultet, Institut Mihailo Pupin, Ekonomski fakultet, Rudarsko-geološki fakultet, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja).

Simpozijum se sastoji od plenarnih predavanja i brojnih sekcija kroz

koje se podstiče razmena između različitih oblasti optimizacije, nauke i industrije i omogućava sinteza teorijskog i praktičnog znanja iz operacionih istraživanja.

Nije bez razloga ovaj veliki skup,umnih glava našeg roda baš u Vukovom kraju i kraju velikog srpskog matematičara dr Milorada Bertolinija,jer grad Loznica, na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, je poznat po tome što posebnu pažnju poklanja obrazovanju i podržava naučnoistraživačke aktivnosti.

-Gradu Loznica je velika čast što je za ovako važan skup cveta srpskog znanja, obrazovanja, nauke i pameti odabran naš kraj, koji će to, kao i uvek, znati da ceni - kaže Petrović.

-Ponosni smo i na našu profesorku Zoricu Stanimirović, ali i na sve njene kolege, iz svih krajeva Srbije, koji su maksimalno posvećeni nauci, obrazovanju novih generacija, ali i sveukupnom progresu društva kroz svoj predan naučni rad.

Na skupu kom će predsedavati profesor dr Zorica Stanimirović, uvodnu reč će imati profesor Programskog odbora, profesor dr Milan Dražić, zatim dekan MF profesor Zoran Rakić, dr Đorđe Baralić, pomoćnik direktora MI SANU, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, dr Željko Jović,viceguverner NBS, kao i dobitnici povelje simpozijuma profesori Nenad Mladenović i Dragan Urošević.

BONUS VIDEO:

Kraljeva česma: Mesto u Lisičjem potoku zaboravljeno od javnosti čeka onovu i uređenje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum