ISPOD "CRTE" 200 DECE: Opština nije prihvatila da plati boravak najmlađih u privatnim ustanovama

Z. Rajić

18. 09. 2021. u 06:11

U PREDŠKOLSKOJ ustanovi (PU) "Mladost" u Bačkoj Palanci, u sedam gradskih "državnih" vrtića, ove godine ostalo je neupisano 195 mališana.

ИСПОД ЦРТЕ 200 DECE: Општина није прихватила да плати боравак најмлађих у приватним установама

Foto PU Mladost

Nije urodila plodom peticija lokalnoj samoupravi, nazvana "Deca nisu brojevi - vrtić za svu decu", sa 605 potpisa, kao ni inicijativa druge grupe roditelja, upućena predsedniku opštine, da se obezbedi finansijska podrška porodicama sa decom upisanom u dve privatne predškolske ustanove u gradu.

Cena boravka u vrtićima PU "Mladost" iznosi 24.800 dinara za jedno dete, a roditelji plaćaju samo petinu, jer 80 odsto podmiruje Opština iz lokalnog budžeta. Potpisnici peticije imali su isti zahtev kao i druga grupa roditelja - da se tih 80 odsto ili 19.840 dinara mesečno uplaćuje porodicama čija su deca ostala "ispod crte" za upis u "državnim" vrtićima. Taj novac bi, kako su obrazložili, poslužio da se plati boravak dece u privatnim vrtićima, gde je cena oko 21.000 dinara, ili da roditelji angažuju osobu koja bi sa detetom radila i čuvala ga kod kuće.

- S obzirom na to da u gradu uspešno deluju dve privatne predškolske ustanove - "Različak" i "Lotus", sa zajedničkim kapacitetom od oko 50 dece i potencijalom da se on udvostruči, to bi za stotinu smanjilo broj dece na listi čekanja - predočili su roditelji Tatjana Bikar Janać, Milica Živković i Miroslava Mučibabić.

Međutim, predsednik opštine Branislav Šušnica, odgovorio je da kapacitet privatnih ustanova nije dovoljan da reši problem, zbog čega je lokalna samouprava odlučila da izgradi novi vrtić u sklopu PU "Mladost". Opštinsko veće je i ove godine donelo rešenje o formiranju vaspitnih grupa sa 20 odsto većim brojem upisane dece, ali kao i godinama unazad ponovo nije bilo mesta za oko 200 mališana, pogotovo onih u jaslenom uzrastu.

- Predviđeno je da u novom vrtiću bude osam vaspitnih grupa. Određena je lokacija za taj objekat, završava se projekat i očekuje se da vrtić proradi od 1. septembra naredne godine - rekao je direktor PU "Mladost" Goran Šatara.

 

VIŠE MESTA U "MASLAČKU"

TRAJNOM ukidanju liste čekanja, dodao je Šatara, doprineće i rekonstrukcija vrtića "Maslačak", u kojem će, kako je naveo, smeštajni kapacitet biti proširen za dve vaspitne sobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024