TRI NOVE PREDSTAVE NA SCENI U ROKU OD 48 SATI: Nesvakidašnji izazov za dramske pisce, reditelje i glumce u Novom Sadu

J. S.

17. 09. 2021. u 13:18

POVODOM Dana mađarske drame 21. septembra, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz prirediće Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca.

ТРИ НОВЕ ПРЕДСТАВЕ НА СЦЕНИ У РОКУ ОД 48 САТИ: Несвакидашњи изазов за драмске писце, редитеље и глумце у Новом Саду

Foto: S. Doroški/Novosadsko pozorište

Ovaj pozorišni događaj, koji se održava već dvadeset godina, podrazumeva da se napišu tri dramska teksta, i da ih potom tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe pripreme za izvedbu. Sve to za manje od 48 sati!

Pisci će se okupiti 20. septembra u devet ujutru, kada će se iz šešira, u koji su prethodno ubačeni iseckani naslovi iz lista „Mađar So“, izvlačiti zajednički naslov za sve tri predstave. Potom će zadatak pisaca biti da do 17 sati napišu drame.

Istog dana se u 19 sati okupljaju glumci i reditelji, kako bi se izabralo ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi i koji će reditelj sa kojom grupom raditi, kao i prostor u kojem će se pripremati i izvesti predstave – mala ili velika scena - saopštili su juče iz Novosadskog pozorišta.

Glumci će tokom noći učiti tekst, a reditelji osmisliti koncepciju predstave. Sutradan 21. septembra, počeće veliki posao, jer do 19 sati treba napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu.

Predstave će ocenjivati tročlani žiri, koji će izabrati najboljeg pisca, reditelja, te glumca u glavnoj i sporednoj ulozi. U pripremanju predstave učestvovaće ansambl Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Subotice, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Autori tekstova će biti Tamaš Celer Kiš, Žoka Hernjak i Aniko Mesaroš, a u ulozi reditelja naći će se Gabriela Crnković, Jožef Jambor i Nora Molnar Gabor.

Karte za ovaj događaj mogu se rezervisati na sajtu Novosadskog pozorišta ili putem telefona 021/525 552, odnosno 021/657 2526. Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma