POŽAR U LESKOVCU: Gorelo nisko rastinje i trava kod naselja Kumalak i Ančiki (FOTO)

I.M.

11. 09. 2021. u 17:12

PRIPADNICI leskovačke Vatrogasno-spasilačke jedinice, brzim izlaskom na teren, uspeli su da lokalizuju požar koji je izbio na prostoru divlje deponije između leskovačkih naselja Ančiki i Kumalak gde gori nisko rastinje i trava.

ПОЖАР У ЛЕСКОВЦУ: Горело ниско растиње и трава код насеља Кумалак и Анчики (ФОТО)

Foto: I. Mitić

Požar se u početku širio velikom brzinom, a uspeo je zahvati, kako se procenjuje, između 1000 i 1500 metara kvadratnih na potezu od naselja Kumalak ka starom auto-putu, u pravcu naselja Ančiki.

Vatrogasci su preduzeli sve neophodne mere da spreče eventualno širenje vatre ka obližnjoj benzinskoj pumpi i skladištu lako zapaljivog materijala kraj regionalnog puta koji od Leskovca vodi ka naselju Ančiki.

Požar je naporima vatrogasaca koji su intervenisali sa više vatrogasnih vozila, uz pomoć i meštana naselja Kumalak, stavljen pod kontrolu. Vatrena stihija izbila je na obodima divlje deponije, u blizini ovog naselja. Na prostoru zahvaćenim požarom decenijama se odlaže raznovrstan otpad, ali je sreća da najviše ima „šuta“ odnosno otpadnog građevinskog materijala.

Na području Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac svakodnevno se, prema nezvaničnim informacijama, registruje i ugasi od pet do 10 požara na otvorenom, koji srećom nisu ugrozili ljudske živote, a u najvećem broju slučajeva ni njihovu imovinu. Njihov broj se, po pravilu, povećava vikendom.

Iskusni vatrogasci ukazuju na to da je, posle velikih suša, teško kontrolisati vatru, a posebno u slučajevima kada ima vetra. Oni podsećaju na zakonske kazne koje iznose 10.000 dinara za sve koji na ovaj način mogu da dovedu do pojave vatrenih stihija velikih razmera.

NADOKNADA TROŠKOVA

Pozitivnim propisima zabranjeno je spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a osobe koje takvim postupanjem izazovu požar dužne su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

BONUS VIDEO: GOTOVO SVE IZGORELO: Velike razmere užasa na Novom Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja