DVODNEVNA KONFERENCIJA U NOVOM SADU: Subvencije za nabavku doprinose razvoju elektromobilnosti (FOTO)

S.BAJIĆ

09. 09. 2021. u 16:15

NA razvoj sektora elektromobilnosti u Srbiji, koje predstavlja novo, globalno tehnološko rešenje transporta ljudi i robe, neposredno će uticati zakonske regulative i infrastruktura, a posebno sistem subvencija za nabavku električnih vozila, koji će doprineti brzini razvoja tržišta.

ДВОДНЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА У НОВОМ САДУ: Субвенције за набавку доприносе развоју електромобилности (ФОТО)

Foto S.Bajić

To je ocenjeno na otvaranju dvodnevnog sajma i konferencije "Dani električnih vozila" na Novosadskom sajmu gde su lideri u sferi elektromobilnosti, koji javnosti predstavljaju električna i hibridna vozila, takođe istakli realno očekivanje da se procedura za subvencije ubrza.

Foto S.Bajić

 

Manifestaciju, organizovanu u više veoma aktuelnih tematskih segmenata, otvorio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je naglasio da nije slučajnost što se dešava upravo u tom gradu, centru informacionih tehnologija, ne samo Srbije, nego i regiona. On je takođe istakao da smo svedoci četvrte industrijske revolucije i da će se u Srbiji proizvoditi električna vozila budućnosti.

- U Novom Sadu se godinama razvijaju, ne samo nove tehnologije, već i naša pamet, mladi stručnjaci kao garanti budućnosti u kojoj se ceni znanje, pamet i inovacije. Naš grad se isprofilisao kao regionalni IT centar najnaprednijih, najsofisticiranijih tehnologija gejming i IT industrije. Naši talenti više ne moraju da idu u beli svet, jer smo im taj svet doveli u naš grad.Krenuli smo u trku s vremenom, da ne propustimo ni jednu šansu koja garantuje bolju budućnost a naši džokeri su politička stabilnost, najveći ekonomski rast i u godinama globalne pandemije, i fantastična naučna baza uz kadrove koji osvajaju svet- istakao je Vučević.

Foto S.Bajić

 

Profesor dr Boris Dumnić, prodekan za razvoj finansija Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, jedan od organizatora manifestacije, naglasio je da se značaj ogleda u činjenici da se na jednom mestu sagleda kompletno pitanje elektromobilnosti, novih modela vozila, kompanija koje proizvode i paralelan razvoj prateće zakonske regulative.

- Infrastruktura za punjenje električnih automobila je na samom početku svog razvoja u Srbiji i ta mreža nije dovoljna. Jer, očekuje se ekspanzija u broju prodatih vozila i pomak u izgradnji infrastruture, što je izazov za ubrzaniji razvoj. Tu je i pitanje dostupnosti automobila na tržištu, s obzirom na to da su neki od modela po prvi put uveženi u našu zemlju. Tu je i pitanje subvencija za nabavku vozila koje će uticati na brzinu razvoja sektora. Čitav niz činilaca poput održavanja vozila, post prodaje" utiče na tržište. Kada se razreše mnoge dileme i naročito subvencije, građani, upoznati sa svim činjenicama, imaće opravdan interes za nabavku ekoloških vozila- oceno je dr Dumnić.

Foto S.Bajić

 

 

PANELI SA STRUČNIM TEMAMA

NA manifestaciji se u Kongresnom centru "Master", uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u organizaciji kompanije Ninamedia i Fakulteta tehničkih nauka, održavaju paneli sa stručnim i praktičnim temama. U izložbenom delu predočeno je tridesetak modela električnih i hibridnih automobila, motocikala i bicikala, pa posetioci na licu mesta mogu da se upoznaju sa prednostima.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA MENJA TRASE: Autobusi u Sremskoj Kamenici saobraćaće novim pravcima