KRALJ PETAR VRATIO KOSMET MATICI: Na današnji dan napisana Proklamacija o prisajedinjenju Kosmeta (FOTO)

Sofija Babović

07. 09. 2021. u 21:33

NA današnji dan 1913. godine,kralj Petar Prvi Karađorđević napisao je u Ribarskoj Banji kod Kruševca Proklamaciju o prisajedinjenu oslobođenih oblasti Kraljevini Srbiji,čime je Kosmet vraćen pod okrilje Srbije, prvi put nakon 15.veka.

КРАЉ ПЕТАР ВРАТИО КОСМЕТ МАТИЦИ: На данашњи дан написана Прокламација о присаједињењу Космета (ФОТО)

Foto: Ribarska banja arhiv/S.Babović

- Zahvaljujući junaštvu moje hrabre vojske, sad smo opet u jednom bratskom kolu kao što su bili i naši pradedovi pre nego što nas je jedne od drugih rastavila istoriska sudba-napisao je između ostalog najvoljeniji srpski kralj Petar.- Sad nas više nikakva sila ne može razdvojiti niti vas iz srpske zajednice istrgnuti.

Kralj je zapisao i da je „zahvaljujući viteškom pregnuću, nesalomljivom junaštvu i nepokolebljivoj istrajnosti svih učesnika u minulim slavnim događajima, naša mila Otadžbina mnogo prostranija, veoma moćnija i nesravnjeno uglednija“.

Proklamacija je sastavljena iz dva elementa: u prvom se kralj obraća celom narodu, a u drugom delu – narodu Kosmeta, oslobođenom. Ubrzo nakon donošenja, rešenjima Vlade uvedeni su carinski propisi i trgovinski ugovori u oslobođenim oblastima, normalizovan je i saobraćaj sa južnom pokrajnom, zaživele su regulative na celoj srpskoj teritoriji.

U Ribarskoj Banji i danas više obeležja podseća na značajan datum, 7.septembar po novom,odnosno 25.avgust po starom kalendaru,a ne zaboravlja se da je i „čika Pera“, kako su ga od milošte zvali u narodu,vrlo rado dolazio kako bi lečio kostobolju: vozom do Đunisa, a odatle kočijama do Ribarske Banje.

Proklamaciju i druge državničke dokumente kralj Petar pisao je ili potpisivao u apartmanu br.38(na slici),u Vili „Srbija“, vojnički skromno, na stočiću. Tu su i čuvene stepenice koje nose ime po kralju, niskog gaza upravo zbog bolesti Petra Karađorđevića(na slici),a na bedemu ispod vile „Slavonija“, u podnožju stepenica stoji i ploča koja čuva sećanje na donošenje značajnog dokumenta 1913.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a