POLITIKA PONOVO MUTI VODU? Odbornici Skupštine grada u Valjevu žustro polemisali o (ne)upotrebi hidrosistema "Stubo-Rovni"

B. PUZOVIĆ

04. 09. 2021. u 06:24

KADA je direktor "Stubo-Rovni" bio iz SPS, onda je bilo potrebno da se Valjevo vodom snabdeva iz akumulacije.

ПОЛИТИКА ПОНОВО МУТИ ВОДУ? Одборници Скупштине града у Ваљеву жустро полемисали о (не)употреби хидросистема Стубо-Ровни

Zoran Mitrović, Foto B. Puzović

Sada, kada to više nije slučaj, stižu tvrdnje da gradu na Kolubari ne treba voda iz ovog hidrosistema. Iz "Vodovoda" u Valjevu, od odbornika opozicije, stižu lažne informacije gradonačelniku, čak i radnoj grupi Vlade Srbije - da gradu, navodno, nije potrebna voda iz "Stubo Rovni" - pa će Valjevce skupo koštati ukoliko se ovaj sistem usmeri u pogrešnom pravcu...

Ovo je na poslednjoj sednici Skupštine grada, reagujući na diskusije odbornika opozicione SPS, upozorio Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema "Kolubara". Podsetio je da je Vlada Srbije 2019. formirala radnu grupu radi završetka vodoprivrednog sistema "Stubo-Rovni", koji vodom za piće treba da snabdeva područje sa 250.000 stanovnika.

- Ovo je ogroman projekat koji praktično ničemu ne služi - rekao je Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS.

- Zašto Valjevo ne koristi vodu iz akumulacije, kada mu prete restrikcije. Sela oko brane nemaju vodu za piće i mogu samo da gledaju u jezero, pa se zalažemo se da se "Kolubara", valjevski "Vodovod" i lokalna samouprava dogovore, pa da se određena količina vode koristi sa ove lokacije.

PROBLEM Akumulacija još čeka odluke, Foto JKP Kolubara

Zoran Mitrović, nadalje, kaže da svi imaju problema sa vodom za piće.

- Dok radnoj grupi Vlade Srbije odlaze informacije da akumulacija nije potrebna, letos je direktor "Vodovoda" signalizirao da nema dovoljno vode i apelovao na štednju.

Istovremeno, u jezeru iznad Valjeva je 50 miliona kubika vode, a od 80 miliona dinara duga "Vodovoda" polovina je za struju koja pokreće pumpe za izvlačenje vode iz reke Gradac, do fabrike za preradu vode na Pećini - zaključio je Mitrović.

KORIST

- BRANA i akumulacija "Stubo-Rovni" još nisu počele da funkcionišu kao deo sistema vodosnabdevanja, ali su u junu prošle godine zadržale vodu i tako sprečile poplavu - kaže odbornica SNS Milana Ninković.

- Akumulacija obezbeđuje i biološki minimum vode u rekama Jablanica i Kolubara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)