ČETIRI PRIZNANJA ZA LESKOVČANE: Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" iz Velesa ponovo donela nagrade

I.Mitić

31. 08. 2021. u 16:25

POLAZNICI i predavači leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ ponovo su se iz Velesa vratili sa priznanjima Međunarodnog salona stripa koji se održava u tom gradu.

ЧЕТИРИ ПРИЗНАЊА ЗА ЛЕСКОВЧАНЕ: Школа стрипа Никола Митровић Кокан из Велеса поново донела награде

Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“

Oni su na jedinom strip festivalu u Severnoj Makedoniji ove godine osvojili četiri nagrade u konkurenciji oko 200 učesnika iz velikog broja zemalja sveta.

Predavač Škole stripa u gradu na Veternici Marko Stojanović osvojio je priznanje za najboljeg strip scenaristu kao i nagradu za umetnički izraz, za strip „Seča knezova“ iz serijala „Vekovnici“, sa crtačima Kristijem Pakurarijem iz Rumunije i Igorom Krstićem.

Polaznica leskovačke škole Anastasija Videnović dobila je nagradu za najboljeg strip stranog autora u starosnoj kategoriji učenika osnovnih škola, a ovdašnja Škola stripa nagrađena je i za svoje kolektivno učešće na festivalu u Velesu odakle je minulih godina donela više desetina nagrada.

U toku festivala u ovom severnomakedonskom gradu održavala se i Međunarodna strip konferencija „CAN for Balkans“ gde je Marko Stojanović, posle Tirane i Drača, predstavio srpski strip.

Konferencija se realizuje uz podršku EU, a kroz program „Kreativna Evropa“. Cilj grupe partnera iz Albanije, Belgije, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije je da olakšaju saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa i da podstaknu kreativno istraživanje kako bi se doprinelo originalnom i nekonvencionalnom tumačenju istorije i promociji istorijskog stripa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024