KADETSKE BLUZE SIMBOL VAROŠI: Posle 13 godina u Beloj Crkvi se završava obnova najstarijeg muzejskog zdanja Vojvodine

J. J. BALjAK

30. 08. 2021. u 07:26

NARODNI muzej u Beloj Crkvi, koji predstavlja najstariju muzejsku instituciju u Vojvodini, ovih dana doživljava pravu renesansu. Jednospratna zgrada u glavnoj belocrkvanskoj ulici uskoro će biti u potpunosti rekonstruisana i to prvi put otkako su se u nju preselili 1954. godine.

КАДЕТСКЕ БЛУЗЕ СИМБОЛ ВАРОШИ: После 13 година у Белој Цркви се завршава обнова најстаријег музејског здања Војводине

Muzej u Beloj Crkvi (Uniforma ruskih kraljevskih kadeta ) / Foto J. J. Baljak

To će omogućiti i formiranje nove stalne postavke sa raritetnim eksponatima.

Ovaj kapitalan posao započet je još 2008, kada je u više faza zamenjen kompletan krov. Potom su sanirani i uređeni depoi, dvorišna fasada i pojedine prostorije unutar muzeja, a prošlog decembra stekli su se uslovi da se, kao završna faza, rekonstruiše i izložbeni prostor od oko 200 kvadratnih metara, koji se nalazi na spratu.

- Zamenjena je kompletna elektroinstalacija, sanirani su zidovi, a trule podove upravo zamenjujemo novim parketom. Očekujemo da će svi ti radovi biti gotovi do novembra, kada ćemo u ambijentu dostojnom najstarijeg muzeja u Vojvodini, svečano otvoriti i novu stalnu postavku - kaže, za "Novosti", direktor te ustanove Igor Vokoun.

Nova postavka će biti bazirana na prikazu istorije Bele Crkve, kroz brojne eksponate od arheoloških slojeva do početka 20. veka. Novina je to što će prvi put po jedan segment izložbe biti posvećen i periodu austrougarske Vojne granice, u kojoj je ta varošica imala značajnu ulogu tokom 18. veka, kao i ruskoj emigraciji.

- U Belu Crkvu je dvadesetih godina prošlog veka izbeglo oko 2.500 "belih Rusa", koji su ostavili ogromno kulturno nasleđe. Ono po čemu je naša varoš bila specifična u to vreme su ruski kraljevski kadetski korpusi. Otuda u našoj zbirci i dve originalne kadetske bluze, koje su zbog raritetnosti bile izlagane i u Moskvi - ističe Vokoun.

Ponosni su i na originalnu mermernu ploču, koju je bugarski narod isklesao u znak zahvalnosti ruskom generalu Vrangelu i poklonio je belocrkvanskom kadetskom korpusu. I ona će biti deo nove stalne postavke.

POSLUJU KAO DEO BIBLIOTEKE

MUZEJ u Beloj Crkvi postoji još od 1877. godine. Povod za osnivanje bile su kosti mamuta, koje je obližnja reka Karaš izbacila na obalu dve godine ranije. Sedište te ustanove najpre je bilo u zradi današnje Opštine, a od 1954. su u sadašnjem zdanju. Posluju kao organizaciona jedinica lokalne Narodne biblioteke i baštine oko 5.000 predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda