DAN VINA I LEPOG RASPOLOŽENJA: Letnji festival na Rajačkim pimnicama

S. M. Jovanović

24. 08. 2021. u 14:06

ZAHVALjUJUĆI mladim Rajčanima okupljenim oko Udruženja građana „Mladi sa Rajačkih pimnica”, kameni grad vina iz 18. i 19. veka oživeće u subotu, 28. avgusta kroz muziku, poeziju, tradiciju.

ДАН ВИНА И ЛЕПОГ РАСПОЛОЖЕЊА: Летњи фестивал на Рајачким пимницама

Foto: S. M. J.

Građen od kamena, često tesanog, od brvana i bondruka, debelih zidova, ušoren sokacima, rajački grad vina i danas mami svojim tajnama. Upravo su zato i mladi Rajčani rešili da te tajne konačno odgonetnu kroz Letnji festival u slavu vina, lepog raspoloženja, muzike i naravno tradicije.

- Domaća vina, bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni obilazak vinograda vratiće nas u stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini. Kada padne noć, nastupiće veliko ime domaće muzičke scene – Marko Luis, s kojim ćemo, uz vino i pesmu, obeležiti uspešan početak berbe – navode u Udruženju „Mladi sa Rajačkih pimnica”.


Uz poziv svima da dođu da zajedno „beru grojze u rajačko lojze” organizatori navode da posetioce očekuju ljubazni domaćini, dobro vino i istorijske znamenitosti, ali i štandovi na kojima će „božanski nektar” moći da degustiraju i pazare, da probaju domaće proizvode i uživaju u programu.
A program, koji počinje u 14 časova, i te kako je sadržajan, od zdravice i poezije Milana Kotura, Krajišnika koji je u Rajcu pronašao svoj drugi zavičaj, do prelistavanja časopisa za kulturu, umetnost i književnost „Buktinja”, glasila Krajinskog književnog kluba, pa do poezije Boba Dilana, koju je preveo i prepevao u knjizi „Odgovor nošen vetrom” zaječarski književnik Ivan Potić.


U programu od 15 časova učestvuje i zaječarski hor „Lavirint” pod upravom Željke Aleksić, KUD „Polet” iz Kladova i Udruženje građana „Trag” iz Kladova.
Termin od 16 sati rezervisan je za šetnju do rajačkih vinograda u kojima će simbolično biti označen početak berbe uz „ladan špricer”. Mladi Rajčani su za posetioce pripremili i tradicionalne igre kao što je potezanje konopca, a najhrabriji se mogu okušati u obaranju ruke sa rajačkim šampionom i osvojiti neku od nagrada koje su organizatori pripremili.
U muzičkom delu programa od 18 časova učestvuju negotinske grupe „Razdor” i „Le Bonens”, od 20 časova nastupa Marko Luis, a od 21 di-džej Fokus.
Prvi Letnji festival na Rajačkim pimnicama ili pivnicama kako ih još u ovom kraju nazivaju podržala je i EU kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam”, ali i Turistička organizacija opštine Negotin i ovdašnja lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SVE SE SRUŠILO U TRENU: Posle 35 godina braka, čula tajni razgovor muža i saznala pravu ISTINU o njemu