NAUKA O HRANI MEĐU NAJBOLJIMA: Na šangajskoj listi pojedine naučne oblasti visoko kotirane

B.B.

18. 08. 2021. u 14:32

IAKO je Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi, u 12 od 54 naučne oblasti koje se vrednuju, naša najbolja i najstarija visokoškolska ustanova je visoko kotirana u top 500 u svetu. Najbolju poziciju ima Poljoprivredni fakultet u oblasti nauka o hrani i tehnologija hrane i nalazi se između 51. i 75. mesta.

НАУКА О ХРАНИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА: На шангајској листи поједине научне области високо котиране

Učenici zadovoljni uslovima za praksu / Foto Z. Jovanović

Odličnu poziciju zauzima oblast javno zdravlje u medicinskim naukama (između 151. i 200. mesta), slede stomatologija, veterina, fizika, nauka i tehnologija instrumentacija (201. i 300), medicnska tehnologija (301. i 400). U matematici, ekologiji, poljorivredi i farmaciji je plasiran između 401. i 500. mesta u svetu.

Univerzitet u Beogradu je, sa prošlogodišnjeg 464. mesta pao na 501, i time prešao u grupu univerziteta koji su između 501. i 600 mesta. Prvi put se na listi našao 2012. godine, među 500 rangiranih. Najbolju poziciju, najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine, između 201. i 300. mesta, a od 2018. godine počeo je da pada.

Primat na listi godinama unazada drže američki, uglavnom, privatni univerziteti. Tako je na prvom mestu i ove godine bio Harvard, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta. Kriterijumi za rangiranje su: alumni i nastavnici dobitnici Nobelove nagrade, kao i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih profesora u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index...

Rangiranje radi šangajski Univerzitet Đao Tong još od 2003. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SPREMNE CISTERENE SA PIJAĆOM VODOM: Počinje popravka čeličnog rezervoara u Vrdniku