GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU: Ceremonija povodom obečežavanja biće održana u sredu u 10 časova

Z. G.

16. 08. 2021. u 12:42

CEREMONIJA povodom obeležavanja 216. godišnjice od boja na Ivankovcu biće održana na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“ kod Ćuprije u sredu, 18. avgusta u 10.00 časova. Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ИВАНКОВЦУ: Церемонија поводом обечежавања биће одржана у  среду у 10 часова

Foro: SO Ćuprija

Organizatori su Vlada Republike Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Opština Ćuprija.

Kraj spomenika Milenku Stojkoviću na Ivankovcu biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti. Vence će položiti predstavnici  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državnoj ceremoniji predhodiće pomen palim ivankovačkim junacima, koji će se obaviti u 9,30 kod spomenika Milenku Stojkoviću.

- Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije – podseća direktor Muzeja „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji Novak Novaković.

Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)