UDRUŽENI OD ARANĐELOVCA DO PARAĆINA: Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja sa sedištem u Jagodini od 2015. uspešno vraća poverenje domaćina

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 08. 2021. u 06:21

ZADRUŽNI savez Šumadije i Pomoravlja - sa sedištem u Jagodini, koji "pokriva" 13 opština: od Aranđelovca do Paraćina - od donošenja novog zakona 2015, pomogao je osnivanje 48 ovih domaćinskih organizacije, a u završnoj fazi formiranja su još tri.

УДРУЖЕНИ ОД АРАНЂЕЛОВЦА ДО ПАРАЋИНА: Задружни савез Шумадије и Поморавља са седиштем у Јагодини од 2015. успешно враћа поверење домаћина

Foto Z. Gligorijević

Zahvaljujući programu podrške razvoju i bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu, ove godine je za sredstva projektima apliciralo sedam zadruga.

Podsetimo, Zadružni savez je nekada imao 184 članice, ali su one devedesetih godina prošlog veka počele da se gase.

I, tek kada je iza udruživanja domaćina stala država, počelo je da se vraća poverenje u ovaj oblik organizovanja.

- Zadruge su osnov za opstanak na selu, pa beležimo veliko interesovanje za formiranje novih, ali i za uključivanje poljoprivrednika u već postojeće. Pritom, formiraju ih vrsni domaćini. Zadrugu "Svila-med 2021" iz Grabovca kod Svilajnca, na primer, ustrojilo je pet članova sa osnivačkim ulogom od pet miliona dinara, a među osnivačima "Moravskih voćara" iz Jagodine su ozbiljni proizvođači, od kojih svaki ima bar po 16 hektara zasada. Nadalje, "DPM Agrar" iz Topole se bavi otkupom voća i izvozom za Rusiju, dok stočarsku zadrugu "Virtemberg MPS" Bečanj čine zadrugari iz Čačka, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, Smedereva, Jagodine, Despotovca, Batočine i Rekovca... - kaže tehnički sekretar Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja Jasmina Banković.

A o tome da je ova asocijacija veoma aktivna, najbolje svedoči podatak da je pre dve godine bilo registrovano samo 30 zadruga. Uz to, iz Jagodine nesebično pomažu i zainteresovanima izvan teritorije za koju su registrovani, pa je tako i sa zadrugom "Kosovski domaćin" iz Vučitrna.

EDUKACIJA, PA PREZENTACIJA

ZADRUŽNI savez Šumadije i Pomoravlja, uz edukaciju poljoprivrednika, na rekovačkom saboru je prezentovao ZZ "Svilajnac", jedinu koja bez prekida postoji više od jednog veka i koja je pre dve godine dobila 15 miliona dinara. Nije zaboravljena i stočarska zadruga "Ovčari 035" iz Jagodine, koja je pre tri godine kupila 250 ovaca rase virtemberg. Zadruga "Bulatović" iz Despotovca je aplicirala za kupovinu ovaca. Predstavljene su i ZZ "Moravsko polje" iz Jovca kod Ćuprije, koja se bavi povrtarstvom i zainteresovana je za plastenike, te učenička zadruga "Povežimo se" u okviru škole za decu oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini. Javnost je upoznata i sa radom zadruga koje u svom sastavu imaju mlekare - "Barbešanka" iz Gadžinog Hana i "Nikolić" iz Dubnice kod Kosjerića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista