IZ "RZAVA" NI ZA ČAŠU VODE: U gradu Čačku, te opštinama Arilje, Požega i Gornji Milanovac proglašena vanredna situacija

V. ILIĆ

12. 08. 2021. u 07:26

ZBOG izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i niskog vodostaja na zahvatu "Rzav", sa kojeg voda stiže u nekoliko stotina hiljada domaćinstava, sve četiri opštine - Požega, Arilje, Lučani i Gornji Milanovac - kao i grad Čačak, koji se vodom za piće snabdevaju sa vodosistema "Rzav", proglasile su vanredne situacije.

ИЗ РЗАВА НИ ЗА ЧАШУ ВОДЕ: У граду Чачку, те општинама Ариље, Пожега и Горњи Милановац проглашена ванредна ситуација

Foto V. I.

Na snazi su restrikcije, pre svega u seoskim sredinama gde postoje alternativna izvorišta, a - ukoliko se suše nastave - upozoravaju nadležni, bez vode će ostati i domaćinstva u samim jezgrima pomenutih mesta.

- Da bi stanovnici tokom restrikcija imali snabdevanje za osnovne potrebe, za vreme trajanja vanredne situacije, lokalna samouprava, Civilna zaštita, JKP "Vodovod", ali i ostala javno-komunalna preduzeća će dostavljati vodu za piće, ili će na određenim lokacijama biti postavljene cisterne. Takođe, Komunalna inspekcija i Komunalna milicija će intenzivno kontrolisati da li stanovništvo racionalno koristi preostale resurse - zaključeno je na sednici gradskog Kriznog štaba, uz apel gradonačelnika Miluna Todorovića da u ovoj situaciji svi budu maksimalno odgovorni.

U Gornjem Milanovcu su restrikcije već počele, isključenja traju i po 11 sati, a meštanima su na raspolaganju cisterne sa pijaćom vodom raspoređene u sredinama koja su u tom trenutku bez vode. Istovremeno, gotovo sva sela koja se nalaze u visinskom području na teritoriji Požege, kao i delovi grada, povremeno ostaju bez redovnog snabdevanja.

- Sa sistema "Rzav" primili smo 59 litara vode, a prosečna količina koju trošimo premašuje 100 litara. Situacija je zaista alarmantna i traje već desetak dana. Jedino rešenje za Požegu je rekonstrukcija starog izvorišta, što bi omogućila dotok od oko 70 litara u sekundi. To je trebalo da bude urađeno još lane, ali je pandemija sve odložila - ističe Đorđe Nikitović, prvi čovek Požege, naglašavajući da su u međuvremenu zabranili rad auto i uslužnih perionica.

Zbog nestašice vode i suše, čelnici Arilja su takođe proglasili vanrednu situaciju i priznaju da strepe od mogućnosti da restrikcije postanu neophodne i u gradskom jezgru, a ne samo u seoskom području.

Inače, direktor preduzeća za vodosnabdevanje "Rzav" je saopštio da je Arilju juče ujutro isporučeno tek nešto malo više od 400 sekundnih litara vode sa zahvata "Ševelj" što, po rečima predsednika Opštine Predraga Maslara, znači da je situacija alarmantna!

Za ugroženo stanovništvo je organizovana dostava vode i ta praksa će biti nastavljena do poboljšanja situacije koja je, kako saznajemo, nezavidna i u Lučanima.

* * * * * * * *

MINISTAR GRAĐEVINARSTVA TOMISLAV MOMIROVIĆ U RUDNIČKO-TAKOVSKOM KRAJU

BRANA SVRAČKOVO - JEDINI SPAS

- IZGRADNjA brane Svračkovo u Arilju bi dovela do trajne stabilizacije vodosnabdevanja.

Foto Tanjug

Planovi datiraju još od početka osamdesetih godina prošlog veka, a mi smo uložili novac u eksproprijaciju, pristupne puteve i ostalu infrastrukturu, ali za završetak projekta treba još nekoliko godina, Jednostavno, ne može se preko noći izgraditi nešto na šta se čekalo bezmalo pola veka - izjavio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović (na slici levo, sa predsednikom Opštine Dejanom Kovačevićem) tokom jučerašnje posete rudničko-takovskom kraju.

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju