SUZBIJENA AFRIČKA KUGA U PARAĆINU: Stočne pijace normalno rade

Tanjug

11. 08. 2021. u 16:39

VETERINARSKA služba Pomoravskog okruga, posle četiri meseca danonoćnog rada, uspela je suzbiti širenje afričke kuge svinja u četiri sela na sedam gazdinastava opštine Paraćin.

СУЗБИЈЕНА АФРИЧКА КУГА У ПАРАЋИНУ: Сточне пијаце нормално раде

Foto B. Milošević

Rešenje je donela Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumsrstva i vodoprivrede Srbije.

- Izvršena je eutanzija 114 grla, a Ministaratvo poljoprivrede je za naknadu štete i sprovođenje mera na suzbinju bolesti izdvojilo oko 5,5 miliona dinara, tako da su proizvođači bez problema mogli da obnove svoju proizvodnju, sredstva su im u potpunosti i blagovremeno isplaćena - stoji u rešenju.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini dr Zoran Rašić zahvalio je na odličnoj saradnji lokalne samouprave u Paraćinu "bolest za sada suzbijena".

- Nije se pojavila u drugim opštinama na našem epizootološkom području, kao ni na većim farmama. Stvoreni su uslovi za normalno odvijanje prometa, normalan rad stočne pijace a industrija mesa može ponovo da izvozi svoje proizvode - rekao je novinarima Rašić.

Na području Paraćina ima oko 17.000 svinja, a u toku suzbijanja bolesti obavljeno je 1.120 obilazaka gazdinstava i izvršena 302 laboratorijska pregleda na afričku kugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)