GRADSKA TOPLANA PRE GASIFIKACIJE: Smederevo traži rešenje za smanjivanje aerozagađenja

J. ILIĆ

10. 08. 2021. u 07:00

SMEDEREVO je otpočelo pripreme za izgradnju gradske toplane, što bi dugoročno rešilo problem zagađenja zbog kojeg je ovaj grad pri vrhu liste najzagađenijih u Srbiji.

ГРАДСКА ТОПЛАНА  ПРЕ ГАСИФИКАЦИЈЕ: Смедерево тражи решење за смањивање аерозагађења

Foto N. Živanović

Do tada je neophodno iz upotrebe izbaciti mazut koji se i dalje koristi za zagrevanje više od 5.000 stanova.

U gradu postoji 12 kotlarnica koje koriste zastarelo gorivo, a dugo očekivana konverzija na gas se odvija veoma sporo i Smederevci su poslednjih godina uspeli da modernizuju samo dve. U međuvremenu, Vlada Srbije je odobrila 35 miliona dinara za treću kotlarnicu - Senjak.

Trenutno se, kaže gradonačelnik Jovan Beč, radi na izradi projekta za konverziju kotlarnice u naselju Miloja Đaka, posle čega na red dolazi Papazovac, gde su ulaganja možda i dvostruko veća nego za već pomenuti Senjak.

Pri svemu tome, Smederevo nema centralnu toplanu. Devedesetih godina prošlog veka se razmišljalo o odgovarajućoj lokaciji toplane, a započet je i projekat toplifikacije otpadnim vodama iz procesa proizvodnje u Železari, ali se kasnije - zbog brojnih problema, ali i promene vlasnika industrijskog giganta - od toga odustalo.

Sada je projekat toplifikacije oživeo kao jedini način da se na duge staze reši problem zagađenja. Osim zatvaranja kotlarnica, računa se i na znatno smanjenje cene daljinskog grejanja, pa je lokalna skupština nedavno donela odluku o izradi Plana detaljne regulacije za gradsku toplanu, kao prvi korak ovog "projekta decenije".

STANDARDI

ZBOG položaja u odnosu na okolne objekte, ili zbog visine, ali i činjenice da su neke ukopane, odnosno problematične instalisane snage neke smederevske kotlarnice, jednostavno, ne ispunjavaju uslove za prelazak na gas, što je još jedan razlog više za ubrzanje izgradnje gradske toplane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)