"NAJLEPŠA ZEMLJA": Izložba fotografija Ruskog geografskog društva otvorena u Negotinu

S.M.J.

04. 08. 2021. u 15:28

U GALERIJI Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Istorijski arhiv Negotina u okviru manifestacije “Negotinsko leto” otvorio je izložbu fotografija Ruskog geografskog društva pod nazivom ,,Najlepša zemlja“.

НАЈЛЕПША ЗЕМЉА: Изложба фотографија Руског географског друштва отворена у Неготину

Foto: S.M.J.

- Rusko geografsko društvo je jedno od najstarijih na svetu jer postoji od 1845. Cilj im je da istraže, identifikuju predeli i da na ta mesta pošalju najbolje istraživače različitih disciplina koji će izraditi i najbolje studije. Iz tog razloga smo se i odlučili za ovu izložbu da Negotincima predstavimo rad društva i fotografije koji na najlepši način prikazuju izvornu prirodu Rusije i njen odnos prema životnoj sredini - kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Izložbu u Negotinu je otvorio dr Miroljub Milinčić, redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

-Mi smo prošle i ove godine naročito počeli malo dublja istraživanja na temu rusko-srpskog nasleđa u Srbiji, a i u Negotinu, a od proleća i na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo šta da pokažemo. Na kraju krajeva ovde je kroz istočnu Srbiju nekada prolazio Ruski put, ima nešto što se zove Ruska kuća, a malopre smo u Štubiku videli tri ruska spomenika na udaljenosti od 150 metara. Verujte, toga nema ni u centru Moskve - kaže dr Miroljub Milinčić.

Uz ruske i srpske kompozicije u interpretaciji soprana Magdalene Antić, profesora pevanja i kamerne muzike i Stefana Nikolića, profesora harmonike u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, otvaranju izložbe fotografija “Najlepša zemlja” prisustvovali su i učesnici međunarodnog Ekološko-geografskog kampa iz Ruske federacije, Bosne i Hercegovine i Italije.

- U Beogradu mi je bilo interesantno da vidim kako se mešaju kulture i istorijske epohe. Jako mi se dopao i Nacionalni park “Đerdap” i Golubačka tvrđava koja ovako rekonstruisana zaista deluje impresivno. Zahvalna sam na prilici da se na licu mesta upoznam sa Srbijom - kaže Marija Hodikina, profesor međunarodnog turizma.

Do sada je Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao više desetina izložbi fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva, a organizovali su i veći broj promocija, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja.

- Dolazim iz Italije. Inače, govorim ruski jezik a učim i srpski. Imam običaj da kažem da je Italija moja otadžbina, ali da su mi Rusija i Srbija u srcu. Prvi put sam u Srbiji i oduševljen sam gostoprimstvom ljudima i lepotom prirode i svega što sam video i doživeo – kaže Dijego Zaneti, student.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJEVE REČI ZA BRIGU: Kome je Nemačka iskren saveznik?