HRANA ZA ĐAKE ALI I TRŽIŠTE: Letnja praksa na ekonomiji poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

31. 07. 2021. u 07:00

UČENICI Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu, u okviru profesionalne prakse koja traje do 13. avgusta, sa profesorima rade na plantažama, kombajniraju, siliraju, brinu o umatičenom stadu od 48 ovaca rase pirotska oplemljenjena, te o jaganjcima, junicama, kravama i umatičenim svinjama landras i jorkšir, kao i o mangulicama...

ХРАНА ЗА ЂАКЕ АЛИ И ТРЖИШТЕ: Летња пракса на економији пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу

Foto Z. Gligorijević

Upravo su ovršili pšenicu čiji prinos od oko tri vagona, koju skladište u ambare. Inače, školsku ekonomiju čini 85 hektara, a oni obrađuju 50, na kojima uzgajaju pšenicu i kukuruz. Tu su i bezmalo pet hektara šljivika, 25 hektara vinograda, a škola brine i o plantaži trešanja na 15 ari, koju im je poklonio meštanin iz Kaludre.

U dva plastenika od 200 kvadrata, što je donacija EU - zajedno sa 14 priključnih mašina - zasadili su papriku, a na hektaru i po na otvorenom gaje krompira. Još 80 ari su zauzeli luk, paradajz i kupus. Sve što budu proizveli naći će se na trpezi kuhinje Doma učenika, a višak će biti prodat...

Ljubiša Stevanović, Foto Z. Gligorijević

- U centru Rekovca planiramo postavljanje tezge za prodaju sirovih proizvoda, ali i turšije, pekmeza i kompota koje će đaci spremati sa profesorima. Prvi put uvodimo novi sistem, jednosmenski rad, odnosno dopunu radnog vremena profesora koji su postali tehnološki višak i koji će sa učenicima da pripremaju zimnicu. Novina će biti i proizvodnja meda, jer smo od velikih pčelara iz Levča dobili 15 pčelinjih društava - kaže direktor škole Ljubiša Stevanović.

Silaža  učenici u akciji, Foto Z. Gligorijević

Zahvaljujući njemu, ali i vrednim profesorima i đacima, na četiri hektara će da zasade pšenicu beliju, koju će da pakuju i prodaju velikim diskontima. Zaradom će raspolagati učenici - za stručno usavršavanje na sajmovima u zemlji ili inostranstvu, odnosno za ekskurzije.

BESPLATAN SMEŠTAJ

ŠKOLA u Rekovcu obrazuje poljoprivredne, veterinarske i ekonomske tehničare, od ove godine i kuvare, a u četiri odeljenja je prosečno upisano po 19 učenika.

- U Dom učenika, kapaciteta 120 mesta, upisali smo novih 37 đaka, pa ćemo ih sa dosadašnjima imati 95. Novina je da prvaci iz drugih mesta imaju besplatan smeštaj i ishranu, što finansira naša Skupština opštine. Inače, u drugom upisnom riku ima po 10 mesta u sve četiri godine, pa očekujemo da nam dođu neraspoređeni učenici i deca iz rasformiranih odeljenja u okolnim opštinama.

Zadovoljni srednjoškolci sa nastavnicima i direktorom , Foto Z. Gligorijević

VREDNI

GRUPA đaka koji uče za veterinarske tehničara trenutno skladišti pšenicu, pravi koncentrate za krave i svinje, bere papriku... Luka Aleksić, Nikola Milojević i Sofija Vulić kažu da su navikli da rade dok su njihovi vršnjaci na raspustu, a Jovana Ilić ističe da se za ovu školu opredelila iz ljubavi prema životinjama. Namerava da završi Veterinarski fakultet, pa da brine o porodičnoj farmi sa 60 krava...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Izmene u saobraćaju zbog radova na pojedinim putnim pravcima