ZAŠTITNIK GRAĐANA OBRATIO SE RFZO: Lekove za podizanje estrogena staviti na pozitivinu listu

Tanjug

27. 07. 2021. u 20:39

ZAŠTITNIK građana zatražio je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da obezbedi uslove da se na Listu lekova koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrste lekovi za podizanje nivoa estrogena koji su neophodni za očuvanje zdravlja trans žena, ali i onih koje su prošle menopauzu i onih kojima je odstranjena materica.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ОБРАТИО СЕ РФЗО: Лекове за подизање естрогена ставити на позитивину листу

Foto: Depositphotos

U preporuci Zaštitnik ističe da Centralna komisija za lekove RFZO-a treba da prihvati predlog Republičke stručne komisije za transrodna stanja o stavljanju lekova "estradiol" ampule i "estradiol valerat" tablete na Listu lekova i da tu izmenjenu listu zatim treba da usvoji Upravni odbor RFZO.

RFZO ima rok od 60 dana da obavesti Zaštitnika građana o postupanju po tim preporukama.

Posle saznanja da od 2012. godine nije u prometu lek za održavanje hormonskog statusa trans osoba, kao i žena kojima je rađena histeroktomija i žena posle menopauze koji se proizvodio u Srbiji i nalazio na A1 Listi lekova, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi u julu 2019. godine pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada organa nadležnih za tu oblast.

Informacije o razlozima višegodišnje nedostupnosti leka Zaštitnik građana je zatražio od Agencije za lekove i medicinska sredstva, RFZO, Ministarstva zdravlja, Republičke stručne komisije za transrodna stanja Kliničkog centra Srbije, u čijem sastavu je Klinika za psihijatriju, Kabinet za transrodna stanja.

Zaštitnik građana je na osnovu dostavljenih odgovora utvrdio da se lek za podizanje nivoa estrogena više ne proizvodi u Srbiji, da se ne može naći u redovnoj prodaji i da se povremeno može kupiti kod apotekara "na crno" po mnogo većim cenama od tržišnih.

Mišljenje predsednice Republičke stručne komisije za transrodna stanja, koje je dobio Zaštitnik, jeste da je potrebno da se hitno obezbedi snadbevanje sličnim lekom.

Međutim, odluku o stavljanju određenog leka na Listu lekova donosi Centralna komisija za lekove RFZO koja je u aprilu 2021. godine odlučila da odloži izjašnjenje o tom pitanju uzevši u obzir, kako su naveli u odgovoru Zaštitniku građana, "mali broj pacijenata koji bi bili kandidati za te lekove" i to što u Evropi nije registrovan ampularni oblik leka "estradiol" već samo "estradiol valerate" tablete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POČAST VOJNICIMA STRADALIM U NATO AGRESIJI: Kod Smedereva obeleženo 25 godina od pogibije  Blagoja Radića i Roberta Lajčaka (FOTO)